default-image

Υπέγραψε ο Σαμαράς για επιστράτευση - Ανυποχώρητη η ΟΛΜΕ

Ελλάδα
Υπέγραψε ο Σαμαράς για επιστράτευση - Ανυποχώρητη η ΟΛΜΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την απόφαση για επιστράτευση των καθηγητών, καθώς οι τελευταίοι εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι στην απεργία.

Νωρίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ πραγματοποίησε εκτάκτως συνεδρίαση μετά το πέρας της οποίας δήλωσε την επιμονή στην απόφαση για απεργία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών έγινε προκειμένου να καθοριστούν οι κινήσεις τους μετά την αντίδραση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευσή τους σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η απεργία μέσα στις εξετάσεις.

Οι συνδικαλιστές παραμένουν στην αρχική πρότασή τους προς τον κλάδο, ενώ αύριο θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων Εκπαιδευτικών Αττικής, προκειμένου να συγκροτηθεί απεργιακή επιτροπή.

"Πολιτικά ορθή" η επιστράτευση

Σε νέα σημερινή άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έδωσαν τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών. Η απόφαση για πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι πολιτικά ορθή και συνταγματικά επιβεβλημένη. Ο υπουργός Παιδείας είχε τη συνταγματική υποχρέωση και το ηθικό καθήκον να μην αναμένει την υλοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου, αλλά την έγκαιρη αποτροπή του με σκοπό την εξυπηρέτηση άμεσου και επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή την προστασία των υποψηφίων.

Ο κίνδυνος και η απειλή "γεννήθηκαν" με την αναγγελία της 24ωρης και των 5μερων απεργιακών κινητοποιήσεων που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε. Η επικύρωση των αποφάσεών του, η αναμονή της επικύρωσης των προτάσεών του από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ δύο ημέρες προ της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η διόγκωση του κινδύνου και ο πολλαπλασιασμός των δυσμενών συνεπειών στην ψυχολογία των υποψηφίων».

Την ίδια ώρα η απόφαση του κ. Σαμαρά αναφέρει στο σκεπτικό της τα εξής: «Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία τη 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012-2013 και από κάθε άλλη προταθεισόμενη ή κηρυχθεισόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, καθώς και η σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή τους».

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη στην πολιτική επιστράτευση των καθηγητών, με την εκτύπωση των εγγράφων της επίταξης για 86.000 εκπαιδευτικούς, ενώ η διανομή των φύλλων πορείας ξεκινάει από Δευτέρα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους», διεμήνυσε...

Όπως είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, η απόφαση της ΟΛΜΕ δημιουργεί αναταραχή και αναστάτωση σε χιλιάδες οικογένειες και τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, και ότι ο πρωθυπουργός είναι «αποφασισμένος να διατηρήσει τη γαλήνη και την ηρεμία γονέων και μαθητών».

«Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τον κόπο και την αγωνία των μαθητών», είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις σχετικά με την απεργία των καθηγητών την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Χθες, με ψήφους 9 υπέρ και δύο κατά σε σύνολο 11 μελών (τα δύο μέλη του ΠΑΜΕ κατέθεσαν άλλη πρόταση) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργίες μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, εντείνοντας την αγωνία χιλιάδων μαθητών.

Η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου - πρώτη ημέρα των εξετάσεων - και πενθήμερη απεργία από τις 20 μέχρι τις 24.

Για να υιοθετηθεί αυτή η απόφαση θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ την Τρίτη 14 Μαΐου και την επομένη, 15 Μαΐου, θα οριστικοποιηθεί η όποια απόφαση των Ενώσεων από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που θα γίνει στην Αθήνα.

Η απάντηση του προέδρου της ΟΛΜΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστου, μιλώντας στο newsit.gr, ξεκαθάρισε για το ενδεχόμενο επιστράτευσης πως ο ίδιος δεν μπορεί να παρασύρει στην απόλυση χιλιάδες συναδέλφους του, που πρακτικά σημαίνει πως, αν επιστρατευτούν, οι καθηγητές θα γυρίσουν κανονικά στα καθήκοντά τους.

Εκτός Ν.Δ. ο Παπαχρήστος

Θορυβημένος, εντωμεταξύ, από τη στάση που τήρησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, που πρόσκειται στη ΔΑΚΕ, ο γραμματέας της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως δεν έχουν θέση στη Ν.Δ. στελέχη της ΔΑΚΕ που εκφράζονται από πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες «τύπου ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και σίγουρα βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους. Αποτελούν αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους», τόνισε ο γραμματέας της Ν.Δ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News