default-image

Όταν ξύπνησε ο Βεζούβιος…!

Κόσμος
Όταν ξύπνησε ο Βεζούβιος…!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια δυο από τις πόλεις που έθαψε με την τρομακτική του δύναμη ο Βεζούβιος,το 79 μ.Χ., η Πομπηία και η Ηράκλεια δίνουν… ραντεβού στο Λονδίνο. Αφορμή βεβαίως μια κορυφαία έκθεση που έχει μαγνητίσει κοινό, τύπο και κριτικούς και η οποία άνοιξε τις πύλες της στο Βρετανικό Μουσείο.

Στις προθήκες περισσότερα από 450 αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία βγήκαν για πρώτη φορά έξω από τα Ιταλικά σύνορα θα αποκαλύψουν στους Βρετανούς αλλά και τους επισκέπτες του πιο διάσημου μουσείου της Βρετανικής μητρόπολης, την άγνωστη ζωή των κατοίκων των δύο πόλεων, που μαζί με εκείνους της Σταβίας σκοτώθηκαν από το πυροκλαστικό νέφος στην ισχυρότερη έκρηξη της καταγεγραμμένης ιστορίας του Βεζούβιου.

Καθώς πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο, μην ακούγοντας τα σήματα συναγερμού που επί μέρες εξέπεμπε το ηφαίστειο, μαζί με αυτούς σφραγίστηκε στην αιωνιότητα η καθημερινότητα τους καθώς η τέφρα που κάλυψε τις πόλεις λειτούργησε σαν χρονοκάψουλα έως την ανακάλυψη τους σχεδόν 1700 χρόνια μετά την έκθεση.  

Καταστήματα με τα εμπορεύματα ακόμα στη θέση τους, σπίτια σχεδόν ανέπαφα, κάθε λογής δραστηριότητα, ακόμα και ροζ πικάντικα στιγμιότυπα, αλλά πρωτίστως οι ίδιοι οι άνθρωποι που έμειναν παγωμένοι στο χρόνο στις τελευταίες τους εκφράσεις διηγούνται μοναδικές ιστορίες από εκείνες τις εποχές. Κάτι μοναδικό που στα σίγουρα έχουν βιώσει όσοι τυχεροί έχουν επισκεφθεί τη διάσημη Πομπηία αλλά τις άλλες δυο πόλεις που είχαν την ίδια τραγική μοίρα.

Ανάμεσα στα εκθέματα είναι ένα καρβέλι ψωμί, έπιπλα, τοιχογραφίες, προσωπικά αντικείμενα των κατοίκων ακόμα και σώματα που πάγωσαν στο χρόνο και ξανάζησαν όταν ο Giuseppe Fiorelli το 1860 σκέφτηκε να ρίξει γύψο στα εκμαγεία από τα εξαερωμένα σώματα των κατοίκων προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση με την ανακάλυψη του. Για όσους ενδιαφέρονται, η έκθεση «Ζωή και θάνατος στην Πομπηία και την Ηράκλεια» θα λειτουργεί στο Βρετανικό Μουσείο έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News