default-image

"Το ενδιαφέρον της πολιτείας είναι υποκριτικό"

Κρήτη
"Το ενδιαφέρον της πολιτείας είναι υποκριτικό"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Απριλίου, την οποία είχαν προγραμματίσει από κοινού το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου και το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου "Γαλάτεια Καζαντζάκη", στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενάντια στην εφαρμογή του προγράμματος ΕΥΖΗΝ του υπουργείου Παιδείας και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με χρηματοδότη τον ΟΠΑΠ και επικεφαλής τον επιστημονικό υπεύθυνο καθηγητή του Χαροκόπειου που είναι ιδιοκτήτης διαιτολογικών ινστιτούτων.

Στη συζήτηση με τον διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης, Απόστολο Κλινάκη, αναφέρθηκαν τόσο οι καταδικαστικές αποφάσεις συλλόγων και φορέων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και γενικότερα η αντίθεση με οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικής παρέμβασης και αξιοποίησης του δημόσιου σχολείου για την κερδοφορία των επιχειρήσεων με τη μορφή χορηγών, όσο και οι απαράδεκτες απειλές της διεύθυνσης Α'θμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου προς τους δασκάλους, για κυρώσεις σε περίπτωση μη υλοποίησης του προγράμματος.

Η απάντηση του περιφερειακού διευθυντή ήταν σαφής: «Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ δεν είναι υποχρεωτικό να υλοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχουν σταλεί από το υπουργείο Παιδείας. Είναι μάλιστα, όπως αναφέρεται, προαιρετικό για τους μαθητές και χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των γονέων!». Μάλιστα ο περιφερειακός διευθυντής δεσμεύτηκε να στείλει νέα εγκύκλιο στα σχολεία όπου θα γίνει απόλυτα σαφής η προαιρετικότητα υλοποίησης του ΕΥΖΗΝ.

«Γονείς και εκπαιδευτικοί είμαστε πεπεισμένοι ότι το ενδιαφέρον της πολιτείας για τη σωματική διάπλαση, τις διατροφικές συνήθειες και τις σωματικές δραστηριότητες των μαθητών είναι υποκριτικό την  στιγμή που πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα τα κρούσματα λιποθυμιών από υποσιτισμό, που το μάθημα της φυσικής αγωγής είναι εντελώς υποβαθμισμένο, χωρίς υποδομές χωρίς πρόγραμμα επιμόρφωσης των γυμναστών, με μειώσεις των ωρών της φυσικής αγωγής στο αναλυτικό πρόγραμμα και του αριθμού των γυμναστών στα σχολεία.

»Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τις διευθύνσεις σχολείων Α'θμιας Εκπαίδευσης να μην αποδεχτούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, να μην συμμετέχουν στην έρευνα και να μην δώσουν τα στοιχεία των μαθητών, όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

»Καλούμε επίσης τους γονείς των παιδιών να αρνηθούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους σε αυτό το απαράδεκτο και επικίνδυνο για την υγεία τους πρόγραμμα και πολύ περισσότερο αφού δεν προβλέπετε η τήρηση στοιχειωδών ιατρικών προϋποθέσεων για τη διενέργεια αυτών των μετρήσεων "σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης", όπως την αποκαλούν. Να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους εμπορεύσιμα στατιστικά στοιχεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News