default-image

''Οι πανελλαδικές στην ώρα τους"-Προ των πυλών επιστράτευση

''Οι πανελλαδικές στην ώρα τους"-Προ των πυλών επιστράτευση

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει να υπάρξει αναστάτωση στις Πανελλαδικές εξετάσεις τόνισε με έμφαση μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Όπως είπε: "Οι Πανελλαδικές θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τον κόπο και την αγωνία των μαθητών".

Λίγο νωρίτερα και μετά απο τρίωρη συνεδρίαση, το ΔΣ της ΟΛΜΕ πρότεινε στα μέλη της απεργία τις πρώτες 6 ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων (24ωρη στις 17 Μαίου και πενθήμερη 20 με 24 του μήνα).

Πλέον, το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των τοπικών ενώσεων καθηγητών και τη γενική συνέλευση των προέδρων που καλούνται, στις 14 και 15 Μαΐου λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις, να εγκρίνουν την απόφαση της ΟΛΜΕ. Υπό την έγκρισή τους τίθεται μόνο η πρόταση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 20 έως τις 24 Μαΐου.

Εκεί, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο κλάδος έχει απορρίψει προτάσεις του ΔΣ του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Συνολικά υπάρχουν 85 ΕΛΜΕ που θα συνεδριάσουν στις 14 Μαΐου. Σε όποια από αυτές δεν υπάρχει απαρτία, ο πρόεδρος δε μπορεί να αποφασίσει μόνος του και θα θεωρηθεί πως η τοπική ένωση "κατεβαίνει" στη ΓΣ των προέδρων, στις 15 Μαΐου, με "λευκό".

 Νωρίτερα υπερψηφίστηκε με ψήφους 9 υπέρ και 2 κατά (ΕΣΑΚ ΔΕΕ παράταξη του ΚΚΕ) από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ το απεργιακό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης που θα τεθεί υπό την κρίση των τοπικών ΕΛΜΕ προτείνεται:

-24ωρη απεργία την πρώτη ημέρα των εξετάσεων (17/5) και

-Πενθήμερη απεργία από τις 20 μέχρι τις 24/5.

Γενικές συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις ΕΛΜΕ στις 14/5 ημέρα Τρίτη και Γ.Σ. Προέδρων την Τετάρτη 15/5.

Εφόσον η πρόταση της ΟΛΜΕ συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και ξεκινήσει η απεργία, θα ξαναγίνουν Γ.Σ. έως τις 24/5 για περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασης και συνέχιση της απεργίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας σε νέα άτυπη ενημέρωσή του σήμερα τονίζει ότι «οι τακτικισμοί του 11μελούς ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ή τρίωρες στάσεις εργασίας και η λήψη της απόφασης από τις Τοπικές Ενώσεις των Καθηγητών για 5μερες επαναλαμβανόμενες, με κάλπες ή χωρίς κάλπες, με το όριο της συμμετοχής στις κάλπες το 30% ή χωρίς όριο συμμετοχής, το μόνο που συνεισφέρουν είναι να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον απειλών προς την κοινωνία και αγωνίας προς τους δοκιμαζόμενους μαθητές. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ακόμα και εάν μία ΕΛΜΕ πάρει απόφαση για απεργία, αυτό σημαίνει ακύρωση των Πανελληνίων σε όλη τη χώρα. Γι' αυτό μια ώρα αγωνίας των μαθητών είναι επαχθέστερη μιας ώρας απεργίας των καθηγητών».

Στην Κρήτη

Συνάντηση καθηγητών, συλλόγων γονέων , 15μελών συμβουλίων των μαθητών και σωματείων τη Δευτέρα το απόγευμα στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου προκειμένου να εξετάσουν όλα τα δεδομένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Λάζαρο Μάρκου στο ράδιο 9,84.

Ο κ. Μάρκου εξήγησε παράλληλα για ποιο λόγο οι καθηγητές αποφάσισαν να προχωρήσουν τώρα σε κινητοποιήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News