default-image

Κίνδυνος για νέες μειώσεις συντάξεων προειδοποιεί το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Οικονομία
Κίνδυνος για νέες μειώσεις συντάξεων προειδοποιεί το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριμηνιαία έκθεση που παρέδωσαν τα μέλη του γραφείου Παρακολούθησης του Κρατικού Προϋπολογισμού, αφήνει ανοικτό ενδεχόμενο για νέα μείωση συντάξεων λόγω ύφεσης, ανεργίας, ανασφάλιστης εργασίας κ.ά.

Ειδικότερα τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού στις μειώσεις των συντάξεων, καθώς όπως αναφέρει, «η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.ά., αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και σε ανατροφοδότηση της ύφεσης».

Η έκθεση σε άλλο σημείο τονίζει ότι «η εσωτερική υποτίμηση» που έγινε με μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κ.λπ., δεν είχε ως αποτέλεσμα μειώσεις στις τιμές των προϊόντων ή αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Η Έμφαση που δόθηκε στην μείωση του κόστους εργασίας και τις θεσμικές μεταβολές στην αγορά εργασίας ήταν υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική.

Ουσιαστικά, υπερτονίσθηκε ένας παράγοντας, δεν ελήφθησαν υπόψη η ύφεση (πράγμα που εξηγεί γιατί βραχυχρόνια δεν μειώθηκε η ανεργία, ενώ οι μισθοί υποχωρούσαν), ούτε η ανατροφοδότηση της ύφεσης από τη μείωση των μισθών, ούτε ο θετικός ρόλος πολλών θεσμών εργασίας σε ένα κόσμο ατελειών (που χαρακτηρίζεται π.χ. από ολιγοπωλιακές ή και μονοπωλιακές καταστάσεις)».

(Με στοιχεία από το thepressproject.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News