Ειδήσεις

Βολές ζωόφιλων κατά του Αττικού Πάρκου

Κατηγορούν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για παράνομη κατοχή και εμπορική έκθεση προστατευόμενων ειδών της άγριας ελληνικής πανίδας με σκοπό το κέρδος.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013 το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων - ΕΚΠΑΖ - κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Α.Ε. για  την «παράνομη κατοχή και  εμπορική έκθεση διαφόρων προστατευόμενων ειδών CITES αλλά και άλλων ειδών της άγριας ελληνικής πανίδας κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, και με σκοπό το κέρδος».

Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων το ερώτημα που τίθεται είναι πώς κατέληξαν τα όρνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, πού έγινε η περίθαλψή τους και από ποιον και αν έγινε σε κάποιο νόμιμο Κέντρο Περίθαλψης, με ποια δικαιοδοσία και από ποιον παραδόθηκαν προς παράνομη έκθεση σε εμπορική επιχείρηση.

Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι δε το γεγονός ότι και τα 4 πτηνά έδειχναν απολύτως υγιή, χωρίς κανένα εξωτερικό σημάδι που να υποδηλώνει ότι έχουν κάποιας μορφής αναπηρία.

Επιπλέον, στην ενημερωτική επιγραφή όπου αναγράφονται τα στοιχεία του είδους, πουθενά δεν αναφέρονται δύο σημαντικά στοιχεία: α) στις χώρες προέλευσης παραλείπεται η Ελλάδα και β) ότι πρόκειται για προστατευόμενο είδος.

Όπως τονίζουν τα μέλη του Κέντρου, δε δύναται να παρέχει περίθαλψη ένα ζωολογικό πάρκο, ενώ, ακόμη και εάν κάποια άγρια πτηνά μεταφέρθηκαν εκ παραδρομής στο χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για άγνωστο λόγο, ως όφειλαν οι υπεύθυνοί του έπρεπε να ειδοποιήσουν άμεσα το κέντρο για παραλαβή ή την "Αλκυόνη", το έτερο νόμιμο κέντρο περίθαλψης πτηνών, και όχι να τα παρακρατούν χωρίς να δηλώνονται και να τα υποβάλουν στη βάσανο "έκθεσης" προκειμένου να εισπράττουν χρήματα από τους επισκέπτες.   

Σε μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε, τα μέλη του ΕΚΠΑΖ ζητούν επίσης να διερευνηθεί κατά πόσον η υπόθεση αυτή συνδέεται με παράνομο κύκλωμα εμπορίας όρνιων.

Με την υπόθεση αυτή ασχολούνται επί σειρά μηνών ενεργά στελέχη του ΕΚΠΑΖ: οι Γεωργία Στεφανάκη (εκπρόσωπος Κρήτης), Ματίνα Πάλλη (εκπρόσωπος Αττικής) και Στέλιος Γερονυμάκης (εκπρόσωπος Θεσσαλονίκης).

Σχόλια