Ειδήσεις

"Φθηνοί εργάτες στο επιδοτούμενο πρόγραμμα τουρισμού"

Με αφορμή την παρουσίαση του επιδοτούμενου προγράμματος «πρακτικής άσκησης» και απασχόλησης νέων ανέργων στον κλάδο του Τουρισμό από τους Υπουργούς Τουρισμού και Εργασίας, ο βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του Υπ. Τουρισμού Μιχάλης Κριτσωτάκης, δήλωσε:

«Στην ουσία τα προγράμματα αυτά, λειτουργούν ως ευκαιρίες εξασφάλισης «φθηνής» εργασίας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και φυσικά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας. Με το πρόσχημα της θεωρητικής κατάρτισης και της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, χιλιάδες νέοι άνεργοι οδηγούνται να εργαστούν για ένα πεντάμηνο σε συνθήκες γαλέρας, με αμοιβές μόλις 4 ευρώ την ώρα, χωρίς κοινωνική ασφάλιση και χωρίς καμία προοπτική και ελπίδα για το μέλλον.

 Σε μία παραγωγική δραστηριότητα όπως ο τουρισμός, που παραδοσιακά στην χώρα μας παρουσιάζει έντονη εποχικότητα, αντί να προωθούνται πολιτικές και μέτρα που θα τονώσουν την τουριστική ανάπτυξη και θα συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην εξασφάλιση σταθερής απασχόλησης με ικανές αποδοχές για αυτόνομη διαβίωση, προωθούνται προγράμματα που καθιστούν τους νέους ανέργους, σύγχρονους σκλάβους.

Οι μόνοι τελικά που ωφελούνται πραγματικά από τις συγκεκριμένες δράσεις δεν είναι οι άνεργοι, αλλά οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις και μάλιστα, για πολλοστή φορά, με έμμεσες επιδοτήσεις από κοινοτικούς πόρους».

Σχόλια