default-image

ΙΣΑ: "Τα Κέντρα Αναφοράς σταμάτησαν τις εξετάσεις για το AIDS"

Υγεία
ΙΣΑ: "Τα Κέντρα Αναφοράς σταμάτησαν τις εξετάσεις για το AIDS"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Παρασκευή πως από τον περασμένο μήνα τα Κέντρα Αναφοράς για το AIDS έχουν σταματήσει να κάνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιστημονικού Συλλόγου, «μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελεί η πρωτοφανής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Κέντρα Αναφοράς για το AIDS, τα οποία από το περασμένο μήνα έχουν σταματήσει να κάνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό, λόγω έλλειψη χρηματοδότησης.

Το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί για τη χρηματοδότησή τους στον προϋπολογισμό, τόσο για το 2012 όσο και για το 2013, έχει μπλοκάρει η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία όπως έχει επανειλημμένως καταγγείλει ο ΙΣΑ βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία.

Τα Κέντρα έχουν αναστείλει τις εξετάσεις και έτσι δε γίνονται τα επαναληπτικά τεστ για το AIDS που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ιού, για τα οποία η απαραίτητη τεχνογνωσία υπάρχει μόνο στα Κέντρα Αναφοράς».

Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, «έχουν σταματήσει τα δωρεάν τεστ για τον ιό, με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την εξέταση».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, «η χώρα μένει αθωράκιστη απέναντι σ ένα μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τη δημόσια υγεία». Ο ίδιος προσθέτει πως «ενώ τον τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει επιδημία του AIDS στους τοξικομανείς, η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη τινάζει στον αέρα το σύστημα θωράκισης της χώρας απέναντι στην ασθένεια».

Ο ΙΣΑ καλεί, τέλος, το υπουργείο Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα Κέντρα Αναφοράς και ζητά να ξεκινήσουν αύριο κιόλας να γίνονται πάλι τα τεστ για τη διάγνωση της ασθένειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News