Ειδήσεις

Γ. Στουρνάρας: Πτώση της ανεργίας και ανάκαμψη από το 2014

Σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών μέσω μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για φορολογικές οφειλές, ενώ ήδη έχουν ρευστοποιηθεί 400 εκατ. ευρώ από τα κατασχεθέντα. Τη σχετική αναφορά έκανε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή: «ΝΕΤ στα Γεγονότα».

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή ο υπουργός αναγνώρισε πως τα αποτελέσματα που καταγράφονται στην πάταξη της φοροκλοπής δεν τον ικανοποιούν, αλλά γίνονται προσπάθειες για αντιστροφή της κατάστασης.

Ο ίδιος είπε πως ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην Ευρωζώνη και ότι ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής οφείλεται σε αυτό, αλλά και στο γεγονός ότι και οι ποινές δεν είναι κατάλληλες για να πλήξουν τη φοροδιαφυγή.

«Τους τελευταίους μήνες πάνω από 650 μπήκαν στη φυλακή, έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία εκ των οποίων έχουμε ρευστοποιήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ. Τα δύσκολα όμως παραμένουν μπροστά μας», τόνισε.

Για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών φοροοφειλετών ο υπουργός είπε πως η Εφορία γνωρίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά δεν προχωρεί σε κατασχέσεις χωρίς να ακολουθείται η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. «Κανείς δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα των πολιτών», είπε.

Ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά. 

«Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει φόρο της τάξης 2 της χιλίοις σε επιχειρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων. Είναι ένα μέτρο που το πήραμε, αλλά δεν το εφαρμόσαμε. Εφέτος τα καταφέραμε με άλλους τρόπους. Καλύψαμε το κενό και δεν μειώσαμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και του χρόνου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πότε προβλέπει ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας προσδιόρισε ότι αυτό θα γίνει από το 2014 και μετά. 

«Ο διεθνής παράγοντας βλέπει ότι η Ελλάδα σώζεται και ότι παραμένει στο ευρώ. Οι συνθήκες βελτιώνονται. Πτώση του ποσοστού της ανεργίας βλέπω από το 2014 και μετά», σημείωσε, ενώ κληθείς να απαντήσει τι θα έκανε αν είχε έναν άνεργο απέναντι του είπε ότι θα προσπαθούσε να του βρει δουλειά. «Σίγουρα έχουν γίνει κάποια σημαντικά πράγματα τα οποία μας επιτρέπουν να του πω ότι υπάρχει ελπίδα», προσέθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο κυρίαρχος στόχος για φέτος είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε η κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές της ελάφρυνση του χρέους με νέα μείωση επιτοκίων.

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στα τέλη του 2014 αφού πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Ελπίζω και εμείς να έχουμε την καλή τύχη που είχε η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που αρχίζουν και βγαίνουν στις αγορές με επιτόκια κάτω του 6%. Εγώ αυτό το βλέπω προς το τέλος του 2014 όταν θα έχουμε πετύχει ποιοτικό πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Το 2014 θα βγούμε αναγκαστικά από το μνημόνιο ... άρα θα πρέπει να βγούμε στις αγορές», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέων μέτρων όσο τηρούνται τα συμπεφωνημένα. «Όσο τηρούμε τα μέτρα που έχουμε υποσχεθεί δεν υπάρχει ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Θα υπάρξει ωστόσο αν δεν τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα» είπε. Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει με τη τρόικα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση τον Ιούνιο, ενώ αποκάλυψε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμο το φορολογικό νομοσχέδιο το οποία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα καταφέρει να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες και να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα. «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρει... αυτή είναι η πρόβλεψή μου», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Για τις πολιτικές ισορροπίες εντός της κυβέρνησης και τα δικά του πολιτικά πιστεύω ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι δεν γεννήθηκε ΠΑΣΟΚ. «Εμένα, ο πατέρας μου ανήκε στην Αριστερά. Δεν γεννήθηκα, όπως είπατε, ΠΑΣΟΚ. Προέρχομαι από έναν πιο αριστερό ακόμη χώρο», είπε, και προσέθεσε πως την μεγαλύτερη στήριξη από τους πολιτικούς αρχηγούς του την παρέχει ο Πρωθυπουργός. «Με τον Αντώνη Σαμαρά έχουμε γίνει φίλοι αν και προερχόμαστε από τελείως διαφορετικούς χώρους Αυτό που μας ενώνει είναι η επιθυμία μας να σωθεί η χώρα», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Σε ερώτηση για τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες είπε πως είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς να κουβεντιάσει για προσωπικά πολιτικά ζητήματα. «Έχω πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μου και πρέπει να πετύχω αυτό που κάνω τώρα», τόνισε.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν μεγάλο λάθος και ανέφερε ότι η σχέση των τριών κομμάτων της κυβέρνησης είναι πολύ καλή. Αναφερόμενος δε στην αντιπολίτευση ήταν επικριτικός. «Το να λέμε, θα μείνουμε στο ευρώ χωρίς μνημόνιο είναι μια μη αληθής πολιτική στάση Το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος ακόμη και τώρα πετυχαίνουμε βελτιώσεις με σκληρή διαπραγμάτευση», ανέφερε o υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: in.gr

Σχόλια