Ειδήσεις

70.000 Κρητικοί θα δουν μισθούς να "πετσοκόβονται"

Πάνω από 70.000 εργαζόμενοι μόνο στην Κρήτη και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα θα δουν από τις 15 Μαΐου και μετά νέες μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους, από 10 μέχρι και 35%, με τη λήξη της μετενέργειας. Είναι εργαζόμενοι που αμείβονται με βάση τις 45 κλαδικές συμβάσεις που είχαν λήξει στις 14 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκινούσε η τρίμηνη μετενέργεια που λήγει στις 14 Μαΐου, δηλαδή σε λίγες μέρες.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου προειδοποιεί με μεγάλες συγκρούσεις για να υπάρξει η υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων, ενώ θέτει προ των ευθυνών της και τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, ζητώντας μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και προσφυγή σε κάθε νόμιμο μέσο, για να κριθούν παράνομες αυτές οι αποφάσεις που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο!

Συγκεκριμένα, από τις 15 Μαΐου οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, αν μέχρι τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει περισσότερα.

Στο 500άρικο

Οι μισθοί μπορούν να ξεκινήσουν από τα 586 ευρώ (συν τις τριετίες) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και από τα 510,9 ευρώ για όσους είναι κάτω απ' αυτό το όριο.

Σημειώνεται όσοι εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις εργοδοτικές τους οργανώσεις, δε δεσμεύονται από τις κλαδικές συμβάσεις και μπορούν να διαμορφώσουν τους μισθούς έως το επίπεδο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι πλέον μετά τις 15 Μαΐου οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας στη χώρα μας που παραμένουν σε ισχύ δεν ξεπερνούν τις 22, προβλέποντας τη συνέχιση καταβολής «έξτρα» επιδομάτων (περιλαμβανομένου και του επιδόματος γάμου), καθώς και πρόσθετων αδειών που για όλους τους υπόλοιπους κλάδους είτε έχουν διατηρηθεί με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, είτε έχουν «εξαφανιστεί», μετά τη λήξη και της τρίμηνης μετενέργειας και ελλείψει νέας ρύθμισης.

Η νέα λαίλαπα που θα πλήξει τους Έλληνες εργαζόμενους από τα μέσα Μαΐου αφορά τόσο στους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όσο και σε άλλους 45 κλάδους (τράπεζες, κοινωνικούς λειτουργούς, γεωπόνους, υπαλλήλους ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ηλεκτροτεχνίτες, εργαζόμενους σε ασφαλιστικά πρακτορεία, στη χημική βιομηχανία, στην καπνοβιομηχανία, στην ποτοποιία κ.α.), εφόσον, όπως όλα δείχνουν, δεν υπογραφούν νέες συμφωνίες.

«Είμαστε ανένδοτοι»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης ήταν καταπέλτης: «Λήγουν οι 45 κλαδικές συμβάσεις που αντιπροσωπεύουν περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους, που θα δουν μειώσεις στους μισθούς τους από 10% μέχρι και 35%, εάν συμπεριλάβουμε και το επίδομα γάμου, το οποίο κόβεται και αυτό»...

Ο συνδικαλιστής πιστεύει ότι ο κάθε εργαζόμενος, κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, θα είναι ευάλωτος στις πιέσεις του εργοδότη για ατομικές συμβάσεις. «Κι αυτό παρόλο που είναι παράνομες οι ατομικές συμβάσεις, διότι θα πρέπει να πηγαίνεις στον κατώτατο της κλαδικής. Σε αυτό το θέμα το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου θα είναι στην πρώτη γραμμή. Ο στόχος και ο σκοπός μας είναι άμεσα να υπογραφούν νέες κλαδικές συμβάσεις. Και εδώ θα πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο η ΓΣΕΕ, να υπογραφεί άμεσα η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι κλαδικές συμβάσεις, διαφορετικά το πρόβλημα θα είναι τεράστιο για τους εργαζόμενους, που ήδη έχουν δει την αγοραστική τους δύναμη να χάνεται στο 40% με 45%. Δεν έχει κανένα περιθώριο πλέον ο εργαζόμενος να χάσει κι άλλα χρήματα»...

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρδάκης τονίζει: «Για μας είναι επιτακτική ανάγκη με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο να υπογραφούν οι κλαδικές συμβάσεις. Και θα κάνουμε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση».

"Έρχεται θύελλα, είχαμε προειδοποιήσει"

«Εμείς προετοιμάζαμε τον κόσμο εδώ και πολύ καιρό για τη θύελλα αυτή», λέει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος.

«Η κυβέρνηση, κατ' απαίτηση των εργοδοτών, πάει να καταργήσει τις συμβάσεις. Και να εφαρμόσει ένα μείγμα Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, η οποία θα καθορίζεται απ' το κράτος. Προφανώς σε κάτι τέτοιο διαφωνούμε. Η Συλλογική Σύμβαση είναι αποτέλεσμα πάλης της εργατικής τάξης.

Οι αλλαγές ήδη εφαρμόζονται σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, που δουλεύει είτε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση είτε με ατομικές συμβάσεις»...

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, που ελέγχεται από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ότι πέρυσι υπέγραψε σύμβαση με μείωση στα μικρά 6,7% (!). Σήμερα όλα τα σωματεία-μέλη της καλούν τη διοίκηση να διαπραγματευτεί μια νέα συλλογική σύμβαση, που δε θα "πέφτει" κάτω από τα 951 ευρώ το μήνα μικτά, που ίσχυαν με βάση την προηγούμενη σύμβαση.

«Και βέβαια το σημαντικότερο είναι να είναι υποχρεωτική για όλους τους κλάδους του εμπορίου», καταλήγει.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια