default-image

Ο Στίβεν Χόκινγκ στηρίζει το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ

Κόσμος
Ο Στίβεν Χόκινγκ στηρίζει το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διάσημος καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ στηρίζει το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ, που έχει ζητήσει σύσσωμη η παλαιστινιακή κοινωνία μέσω των επίσημων φορέων της, αποχωρώντας από τη σύνοδο, που διοργανώνει ο ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο αντιμετώπισης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Ο 71χρονος Χόκινγκ, παγκοσμίως αναγνωρισμένος επιστήμονας της θεωρητικής φυσικής και καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ είχε αποδεχθεί την πρόσκληση να απευθύνει την κύρια ομιλία στην πέμπτη ετήσια προεδρική σύνοδο "Κοιτώντας το Αύριο" τον Ιούνιο, που συγκεντρώνει σημαίνουσες διεθνείς προσωπικότητες και προσελκύει χιλιάδες συμμετέχοντες, η οποία φέτος τιμά τα 90ά γενέθλια του Πέρες.

Η κατάσταση της υγείας του Χόκινγκ είναι πολύ επιβαρυμένη, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα έγραψε ένα σύντομο γράμμα στον ισραηλινό πρόεδρο για να τον ενημερώσει ότι άλλαξε γνώμη. Δεν ανακοίνωσε δημόσια την απόφασή του, ωστόσο σε μια δήλωσή του που δημοσίευσε, με την έγκρισή του, η Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης, την περιγράφει ως "την ανεξάρτητη απόφασή του να σεβαστεί το μποϊκοτάζ, βάσει όσων γνωρίζει για την Παλαιστίνη και βάσει της ομόφωνης συμβουλής όλων των ακαδημαϊκών επαφών του στην περιοχή".

Τις τέσσερις εβδομάδες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση της συμμετοχής του Χόκινγκ στη σύνοδο της Ιερουσαλήμ, βομβαρδίστηκε από μηνύματα τόσο από τη Βρετανία, όσο και από το εξωτερικό, στο πλαίσιο μιας εντατικής καμπάνιας υποστηρικτών του μποϊκοτάζ να πειστεί ν' αλλάξει γνώμη. Ο Χόκινγκ είπε σε φίλους του ότι αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή Παλαιστίνιων συναδέλφων του, που όλοι ανεξαιρέτως συμφώνησαν ότι δεν έπρεπε να παραβρεθεί στη σύνοδο.

Συμμετέχοντας στο μποϊκοτάζ ο Χόκινγκ εισέρχεται στη μικρή αλλά αυξανόμενη ομάδα των βρετανικών προσωπικοτήτων που απέρριψαν προσκλήσεις να επισκεφθούν το Ισραήλ, μεταξύ των οποίων οι Έλβις Κοστέλο, Ρότζερ Γουότερς, Μπράιαν Ίνο, Άννι Λένοξ και Μάικ Λι.

Ο Χόκινγκ έχει επισκεφθεί το Ισραήλ τέσσερις φορές στο παρελθόν. Πιο πρόσφατα το 2006, όταν μίλησε σε ισραηλινά και παλαιστινιακά πανεπιστήμια ως καλεσμένος της Βρετανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ. Τότε είχε δηλώσει ότι ανυπομονούσε να πάει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη και δήλωνε ενθουσιασμένος που θα συναντούσε επιστήμονες και από τις δύο πλευρές. Έκτοτε η στάση του απέναντι στο Ισραήλ φαίνεται ότι σκλήρυνε. Το 2009 ο Χόκινγκ κατήγγειλε τη διάρκειας τριών εβδομάδων επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα λέγοντας στο  Al-Jazeera ότι η απάντηση του Ισραήλ στην εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα είναι "εκτός αναλογίας ... Η κατάσταση θυμίζει εκείνην της Νοτίου Αφρικής πριν το 1990 και δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Το γραφείο του ισραηλινού προέδρου Σίμον Πέρες, που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την αποχώρηση του Χόκινγκ από τη σύνοδο, αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός. Το όνομα του Χόκινγκ έχει αποσυρθεί από τη λίστα των ομιλητών στην επίσημη ιστοσελίδα της συνόδου.

Η απόφαση του Χόκινγκ συνιστά μία ακόμη νίκη της εκστρατείας για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και επιβολή κυρώσεων εις βάρος των ισραηλινών ακαδημαϊκών θεσμών. Τον Απρίλιο η Ένωση Δασκάλων της Ιρλανδίας έγινε η πρώτη ένωση καθηγητών στην Ευρώπη που ζήτησε το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ και τα προερχόμενα από τις ΗΠΑ μέλη της Ένωσης Ασιατικών Αμερικανικών Σπουδών ψήφισαν επίσης υπέρ του μποϊκοτάζ, όντας η πρώτη εθνική οργάνωση ακαδημαϊκών που πήρε τέτοια απόφαση.

Πηγή: Guardian

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News