default-image

Δικές εξπρές πλέον για 15.000 υποθέσεις στο Πρωτοδικείο

Ηράκλειο
Δικές εξπρές πλέον για 15.000 υποθέσεις στο Πρωτοδικείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόφαση σε ένα μήνα αντί σε... δέκα χρόνια μπορούν να διεκδικήσουν όσοι πολίτες καταφεύγουν στις δικαστικές Αρχές για αστικές και εμπορικές διαφορές. Ο θεσμός του Διαμεσολαβητή που αρχίζει σταδιακά να εφαρμόζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη υπόσχεται διαδικασία εξπρές αντί για συνεχείς αναβολές, ταλαιπωρία και τελική απώλεια της αίσθησης του δικαίου.

Οι πρώτοι 150 δικηγόροι που εκπαιδεύτηκαν τους τελευταίους μήνες, έχουν λάβει το "χρίσμα" του Διαμεσολαβητή και σύντομα θα κλιθούν να δώσουν λύση στις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν σε κάθε πρωτοδικείο.

Περίπου 15 χιλιάδες υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα στο Πρωτοδικείο του Ηρακλείου όπου εξετάζονται 2 χιλιάδες περιπτώσεις ετησίως με συνέπεια δίκες να καθυστερούν μέχρι και πέντε χρόνια. Για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια ταχύτατης προσαρμογής στο νέο σύστημα επίλυσης των αστικών διαφορών.

Προϋπόθεση είναι τα δυο μέρη να θέλουν πραγματικά να δώσουν λύση στις διαφορές τους.

Με μια απλή αίτηση στο δικηγορικό σύλλογο της περιοχής τους και παράβολο που δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ θα ορίζεται ο διαμεσολαβητής που είναι υποχρεωμένος μέσα σε ένα μήνα να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στους αντιδίκους.

Της Έλλης Κοκκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News