Ειδήσεις

Λιπάσματα από μη γεωπόνους, κτηνιατρία από μη κτηνιάτρους

Την έντονη αντίδραση του  ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης έχει προκαλέσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή και που σε ένα από τα άρθρα του προβλέπει ότι για την διάθεση λιπασμάτων δεν είναι απαραίτητος ο γεωπόνος. Όπως και για την λειτουργία κτηνιατρείου μπορεί να είναι υπεύθυνος και ένας μη κτηνίατρος.

Το θέμα έχει δημιουργήσει προβληματισμό, με δεδομένο τον ευαίσθητο χαρακτήρα με τον οποίο σχετίζεται το άρθρο που όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Λευτέρης Ντουντουνάκης τόνισε ότι «με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διατροφική ασφάλεια και το περιβάλλον».

Ταυτόχρονα όπως εξήγησε με την ψήφιση του νομοσχεδίου μπαίνει οριστική ταφόπλακα επί της ουσίας στον κλάδο των γεωτεχνικών όταν με ένα απλό πιστοποιητικό 6μηνης παρακολούθησης σε ΙΕΚ θα μπορούν άτομα που δεν έχουν όπως τονίζουν την κατάρτιση και τις γνώσεις να υποστηρίζουν με κενά και άγνοια τον πρωτογενή τομέα, τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων και εντέλει τη δημόσια υγεία όπως σημείωσε.

Της Ράνιας Μωραΐτη

Σχόλια