default-image

Κινδυνεύει να ακυρωθεί η τακτοποίηση αυθαρέτων;

Ελλάδα
Κινδυνεύει να ακυρωθεί η τακτοποίηση αυθαρέτων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σύγχυση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι δεν ξέρουν αν κινδυνεύει η τακτοποίηση του αυθαιρέτου τους και τα χρήματα που έχουν ήδη διαθέσει για την τακτοποίηση.

Σε διευκρινίσεις, προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας, προχώρησαν δικαστικοί κύκλοι, με αφορμή τα όσα ακούγονται για την επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ελήφθη σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, και έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο Ν. 4014/2011 που προβλέπει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (και ημιυπαίθριων χώρων), κ.λπ.

Σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς, όπως μεταφέρει το newsit.gr,τα αυθαίρετα τα οποία νομιμοποιήθηκαν - αφού πληρώθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα από το "νόμο Παπακωνσταντίνου" -  διατρέχουν τον κίνδυνο να ακυρωθεί η νομιμοποίησή τους μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης από το ΣτΕ (αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι), εφόσον κάποιος (συνήθως γείτονας, κάτοικος της ευρύτερης περιοχής, Οικολογικός ή Περιβαλλοντικός Σύλλογος κ.λπ.) πληροφορηθεί τη νομιμοποίηση και προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Βέβαια, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, οι πολίτες πριν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη μπορούν να ζητήσουν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να ανακαλέσουν τις πράξεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων, αλλά αυτό, προσέθεταν, στην πράξη δε γίνεται σχεδόν ποτέ, κατά συνέπεια η προσφυγή στα δικαστήρια είναι «μονόδρομος».

Πάντως, ο πολίτης για την πιθανή αυτή άρνηση της Πολιτείας μπορεί να στραφεί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, για παράλειψη νόμιμης ενέργειας και να αξιώσει αποζημίωση.

Ο χρόνος (προθεσμία) που έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης ή φορέας να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της νομιμοποίησης ενός αυθαιρέτου ή ημιυπαίθριου χώρου ξεκινάει από τη στιγμή που πληροφορηθεί ότι έγινε η νομιμοποίηση.

Ακόμη, ανάφεραν οι ίδιοι κύκλοι, προβλήματα θα ανακύψουν και σε όσες μεταβιβάσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων έγιναν μετά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, οι οποίες και πάλι θα λυθούν από τα δικαστήρια.

Πάντως η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε ό,τι αφορά όσους μπήκαν στη διαδικασία τακτοποίησης ότι θα ενταχθούν στο νέο νόμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News