Ειδήσεις

Οι τροϊκανοί επιστρέφουν

Για την επόμενη αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος από την τρόικα θα προετοιμαστεί το οικονομικό επιτελείο μετά το Eurogroup της 13ης Μαΐου.

 
Οι τροϊκανοί επιστρέφουν στα τέλη Ιουνίου και στόχος της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση να διαρκέσει μόλις λίγες ημέρες και να μην υπάρξει νέο θρίλερ, όπως έγινε κατά την τελευταία επίσκεψη.

 
Οι ελεγκτές θα επικεντρωθούν κυρίως στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στην πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δηλαδή τα έσοδα, αλλά και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν αναλάβει καθήκοντα οι 2000 φορολογικοί ελεγκτές.

 
Έως τα τέλη Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και οι μη συστημικές τράπεζες, ενώ σε συνεργασία με διεθνείς ελεγκτές, οι τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη μελέτη για τα προβληματικά δάνεια στα χαρτοφυλάκιά τους.

 
Από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το μνημόνιο, απελευθερώνονται πλήρως τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

 
Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη μείωση των εισφορών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης, όπου οι εισφορές είναι υψηλότερες από τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ, αλλά και Ειδικών Ταμείων, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

Σχόλια