default-image

Κροτίδες, βεγγαλικά και καυτές σούβλες: Τα εγκαύματα του Πάσχα

Υγεία
Κροτίδες, βεγγαλικά και καυτές σούβλες: Τα εγκαύματα του Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έγκαυμα σαν ατύχημα κατά τη διάρκεια του Πάσχα δεν είναι από τα πράγματα που συμβαίνουν τόσο συχνά. Για παράδειγμα μια δηλητηρίαση, ή καούρες και βαρυστομαχιά συνηθίζεται να συμβαίνουν, αλλά το έγκαυμα σπανιότερα. Τι πρέπει να κάνουμε όμως όταν συμβεί; Πώς να αντιδράσουμε την "κακιά στιγμή"; Κινδυνεύουμε όταν αφηρημένοι αγγίξουμε με τα χέρια μας το καυτό μέταλλο της σούβλας; Τι να κάνουμε εάν για παράδειγμα πάρουν φωτιά τα μαλλιά μας από τη λαμπάδα ενός πιστού στην εκκλησία; Πώς να προσφέρουμε βοήθεια σε κάποιον που πήραν φωτιά τα δάχτυλα του από βεγγαλικά;

Αρχικά να οριοθετήσουμε τι είναι το έγκαυμα. Κάθε καταστροφή του δέρματος ή των υποκειμένων ιστών που οφείλεται στην επίδραση θερμότητας, ηλεκτρικού ρεύματος, χημικής ουσίας ή ακτινοβολίας ονομάζεται έγκαυμα. Και δεν είναι μόνο η καταστροφή του δέρματος ή των ιστών αλλά και η εν γένει αχρήστευσή τους. Τα εγκαύματα, ανάλογα με το πόσο "βαριά" είναι, χωρίζονται σε Α', Β' και Γ' βαθμού, με τον πρώτο βαθμό να είναι το ελαφρύτερο.

Πώς αντιμετωπίζουμε όμως ένα έγκαυμα; Σας παρουσιάζουμε τις βασικές αρχές αντιμετώπισης, αλλά πάντα, μα πάντα σε σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικές οι πρώτες βοήθειες που θα μπορέσουμε να δώσουμε σε έναν εγκαυματία, μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ή απλά (όταν το έγκαυμα δεν είναι σοβαρό) για να τον ανακουφίσουμε.

Πρέπει να ρίξουμε άφθονο νερό στις επιφάνειες που κάηκαν (π.χ. έπιασε κάποιος την καυτή σούβλα, πρέπει να του ρίξουμε άφθονο νερό από τη βρύση στην παλάμη) τουλάχιστον για 10 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια μπορούμε να του χορηγήσουμε κάποιο αναλγητικό και κορτιζονούχα κρέμα. Μετά ενδείκνυται να τοποθετούμε ενυδατικές αλοιφές στο σημείο που κάηκε.

Τις επιφάνειες που υπέστησαν έγκαυμα είναι καλό να μην τις καλύπτουμε με γάζες αλλά να τις αφήνουμε ανοιχτές και να αλείφουμε πάνω τους αντισηπτικά, κάθε 6 ώρες. Τα άκρα που κάηκαν καλό θα είναι να τα τοποθετούμε υψηλότερα. Έτσι αποφεύγουμε το οίδημα.

Εάν το έγκαυμα είναι βαρύτερο, πρέπει αμέσως να σπεύσουμε στο κοντινότερο νοσοκομείο όπου εξειδικευμένοι ιατροί θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση.

Αναφερόμαστε πάντα σε μικροεγκαύματα και όχι σε σοβαρές περιπτώσεις. Για παράδειγμα μικροέγκαυμα μπορεί να προκληθεί από μια κροτίδα, αλλά είναι σοβαρή περίπτωση όταν μπορεί να υπάρξει και ακρωτηριασμός.

Αυτές τις μέρες η προσοχή μας πρέπει να είναι πολύ μεγάλη γιατί το κακό δεν αργεί να συμβεί. Προσοχή στις πυρωμένες σούβλες, προσοχή στα κεριά μέσα στην εκκλησία, προσοχή στα βεγγαλικά, τα βαρελότα και τις κροτίδες...

Η Ελληνική Αστυνομία μας υπενθυμίζει για το Πάσχα ότι:

* Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

* Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.

* Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

* Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

* Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα προκληθεί ατύχημα.

* Οι ενήλικοι μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

* Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή.

Ενημερώστε τα παιδιά σας σωστά για τις παγίδες του Πάσχα και απολαύστε αυτές τις ημέρες με ανεμελιά και ασφάλεια. Θυμηθείτε ότι ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά θα μιμηθούν τις δικές σας κινήσεις, άρα δώστε το καλό παράδειγμα. Και φυσικά καλό είναι να έχετε πρόχειρα σκευάσματα για να καταπραΰνετε πιθανά εγκαύματα, τόσο για τα παιδιά όσο και για σας. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην ξεχάσετε το αντηλιακό γιατί η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα εξίσου εύκολα.

Με στοιχεία από iatropedia.gr και healthpress.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News