default-image

Προσοχή! Μην κοινοποιείτε σε κανέναν στοιχεία σας

Επιστήμη
Προσοχή! Μην κοινοποιείτε σε κανέναν στοιχεία σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσοχή απαιτείται στους χρήστες του Διαδικτύου, και ειδικά σε όσους κάνουν δήλωση μέσω ίντερνετ, καθώς ενδέχεται αυτές τις ημέρες να φτάσει στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα-απάτη που φαίνεται πως προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών. 

Στο μήνυμα περιλαμβάνεται το λογότυπο του υπουργείου, το δε κείμενο είναι στα Ελληνικά, καθιστώντας το απατηλό μήνυμα αρκετά αληθοφανές.

Ειδικότερα, ο παραλήπτης ενημερώνεται ότι δικαιούται κάποιο ποσό ως επιστροφή φόρου και για να το παραλάβει άμεσα θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική φόρμα που του δίδεται.

Εκεί, ζητούνται τα προσωπικά δεδομένα του παραλήπτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ, κ.α.),

στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικό λογαριασμό (όνομα χρήστη-userid και συνθηματικό-password), καθώς και όλα τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ποτέ δεν πρόκειται καμία υπηρεσία Δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, τράπεζα, υπουργείο, ασφαλιστικός οργανισμός κ.λπ. να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω email ζητώντας μας να επαληθεύσουμε προσωπικά μας στοιχεία ή στοιχεία σύνδεσης (π.χ. ονόματα χρήστη, κωδικούς πρόσβασης, pin, αριθμούς πιστωτικών καρτών web banking, ΑΦΜ κ.λπ.).

Τα λογότυπα και οι φωτογραφίες σε ένα τέτοιο email είναι παραπλανητικά και δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι αυθεντικά ή όχι, κάτι που δεν έχει ωστόσο καμία σημασία, καθώς θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι όλα είναι δυνατόν να αντιγραφούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μας ξεγελάσουν για να τους δώσουμε τα στοιχεία μας, τα οποία και θα χρησιμοποιήσουν με μη νόμιμο τρόπο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News