default-image

Οι εξελίξεις και τα διδάγματα από την υπόθεση Στειακάκη

Κρήτη
Οι εξελίξεις και τα διδάγματα από την υπόθεση Στειακάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η Εισαγγελία μελετά το πόρισμα της ΕΔΕ για το θάνατο του ιατροδικαστή Γιάννη Στειακάκη, προκειμένου να συγκροτήσει το σχετικό φάκελο της ποινικής διαδικασίας, οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση αναμένονται ραγδαίες αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα. Ήδη το προανακριτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί έχει τεθεί υπό την εποπτεία προσωπικά της εισαγγελέως Ηρακλείου, της κ. Πολιτάκη, η οποία ήδη για το ίδιο θέμα έχει κινήσει εδώ και μέρες προκαταρκτική διαδικασία και ανεξάρτητα του πορίσματος της ΕΔΕ, την οποία έχει αναθέσει σε αντιεισαγγελέα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πόρισμα της ΕΔΕ για τις συνθήκες θανάτου του Γιάννη Στειακάκη, που, όπως αποκάλυψε η "Νέα Κρήτη", είναι καταλυτικό, δρα συμπληρωματικά, αν και γίνεται βασικό εργαλείο στην από εδώ και στο εξής εισαγγελική έρευνα. Το πόρισμα της ΕΔΕ που έγινε από τον υποδιοικητή του ΠΑΓΝΗ, πανεπιστημιακό γιατρό Γ. Κοντάκη, με εντολή του διοικητή ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Ν. Κοκκίνη, βρίσκεται εδώ και επτά ημέρες στα χέρια της εισαγγελέως, στην οποία άλλωστε είχε κοινοποιηθεί εξαρχής και η ανώνυμη καταγγελία.

Τόσο η ΕΔΕ όσο και η προανακριτική διαδικασία που ήδη τρέχει, αν από την εισαγγελέα Ηρακλείου κριθούν επαρκή στοιχεία για απόδοση προσωποποιημένων ευθυνών, εφόσον αυτές προκύπτουν, μπορεί να οδηγήσει αυτόματα την υπόθεση στο ακροατήριο με συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αν πάλι η εισαγγελέας κρίνει ότι ο φάκελος χρειάζεται και άλλα στοιχεία, είναι πιθανό να οδηγήσει την υπόθεση σε κύρια ανάκριση, αναλαμβάνοντάς την τακτικός ανακριτής.

Η Υ.ΠΕ.

Από την άλλη, ήδη με βάση το πόρισμα της ΕΔΕ, θα πρέπει πλέον κινηθεί και η διοικητική διαδικασία σε επίπεδο Υ.ΠΕ. Κρήτης. Μάλιστα, εφόσον, όπως ήδη έχει δηλώσει ο διοικητής της Υ.ΠΕ. Κρήτης, από τη μελέτη του πορίσματος προκύπτουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, η υπόθεση θα οδηγηθεί ταχύτατα στο Πειθαρχικό της Υ.ΠΕ. Αυτό όμως θα σημάνει εξελίξεις και για τα όργανα Ιατρικού Συλλόγου και Πανεπιστημίου Κρήτης (Ιατρική Σχολή).

Ανεξάρτητα όμως από αυτές τις διοικητικές διαδικασίες, η παράδοση του πορίσματος της ΕΔΕ ανοίγει την πόρτα του ελέγχου και για το γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή, στον οποίο κοινοποιήθηκε το πόρισμα.

Η βαριά αμέλεια με το σοβαρότατο ιατρικό λάθος κατά το χειρουργείο στον Γ. Στειακάκη, που οδήγησε σε μη αναστρέψιμη πορεία τη ζωή του και σε θάνατο, συνεπάγεται - εφόσον ο επιθεωρητής κρίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες - το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Τι σηματοδοτεί η ΕΔΕ

Παρότι η ΕΔΕ, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο, ήρθε 4,5 χρόνια μετά τον άδικο θάνατο, όπως απέδειξε, του ιατροδικαστή, ωστόσο κατέδειξε με απόλυτο τρόπο ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας ακόμα υπάρχουν αντιστάσεις σε κατεστημένες νοοτροπίες, με αποτέλεσμα το "κουκούλωμα" να μην είναι μονόδρομος.

Μάλιστα, σε μία εποχή οξύτατης οικονομικής κρίσης, όπου ο κόσμος έχει χάσει την οικονομική άνεση των παρελθόντων ετών και πρώτιστα τα λαϊκά στρώματα ολοένα και φτωχοποιούνται περισσότερο, τα δημόσια νοσοκομεία υποδέχονται όλο και πιο πολλούς ασθενείς, που βρίσκουν καταφύγιο σ' αυτά, αδυνατώντας να καλύψουν τα έξοδα της αποκατάστασης της υγείας τους στον ιδιωτικό τομέα της Ιατρικής. Μπορεί τέτοια περιστατικά να οδηγήσουν σε λάθος εντυπώσεις για το δημόσιο σύστημα υγείας; Μπορεί να σκεφτεί ο μέσος πολίτης πως, αν τέτοια τύχη επιφυλάσσουν για ένα συνάδελφό τους ορισμένοι γιατροί, τότε τι περιμένει τον απλό ασθενή;

Επειδή μετά από τέτοιες σοβαρές υποθέσεις που αποκαλύπτονται ο κίνδυνος της γενίκευσης ελλοχεύει πάντα, είναι προφανές ότι η ψύχραιμη προσέγγιση από όλους είναι αναγκαία.

Η εξέλιξη της υπόθεσης Στειακάκη ίσα-ίσα που επιβεβαιώνει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας, με όλα τα στραβά του, είναι το τελευταίο αποκούμπι για το πολυτιμότερο αγαθό όλων μας, την υγεία. Εκεί τουλάχιστον υπάρχει η ελπίδα να μην κουκουλωθεί το λάθος και να αποδοθούν ευθύνες, αρκεί οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά στο δημόσιο σύστημα υγείας να έχουν διάθεση για ρήξεις με κακώς κείμενα προς όφελος πρώτιστα του πολίτη.

Υψηλό επίπεδο

Σαφώς και τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν πάλι, λόγω της κρίσης, προβλήματα τόσο ανεφοδιασμού και συντήρησης όσο και υποστελέχωσης προσωπικού. Το προσωπικό των νοσοκομείων δουλεύει ακόμη και σε συνθήκες "γαλέρας", υπο-αμειβόμενο, πληρώνοντας κι αυτό το μερτικό του στην κρίση. Ο κίνδυνος της έλλειψης του δημόσιου αγαθού της δωρεάν παροχής υγείας είναι υπαρκτός. Στο Ηράκλειο, στην Κρήτη ευρύτερα, έχουμε την τύχη να "φιλοξενούμε" το μεγαλύτερο σε δύναμη κρεβατιών νοσοκομείο της Ελλάδας πλέον, μετά τις ενιαίες λειτουργίες των νοσοκομείων: Το ΠΑΓΝΗ-Γ.Ν. Βενιζέλειο.

Παρά την οικονομική ασφυξία μέσα στην κρίση, η ενιαία λειτουργία των δύο νοσοκομείων καταφέρνει να προσφέρει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, να μην έχει σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και να μην αποπνέει εμφανισιακά την εικόνα της μιζέριας που συναντά κανείς λόγω της εγκατάλειψης σε άλλα νοσοκομεία.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και 3 χρόνια, παρά τα λάθη και τις αντιφάσεις της πολλές φορές, η παρούσα διοίκηση και ο διοικητής τους Νίκος Κοκκίνης έχουν καταβάλει σημαντική προσπάθεια για να κρατήσουν το επίπεδο όσο ψηλότερα γίνεται. Αρωγούς στην προσπάθεια αυτή έχουν τη 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, με τον Αντώνη Γρηγοράκη από τη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα και με τη νομική του εμπειρία να έχει τρέξει πράγματα και διαδικασίες που στο χώρο της δημόσιας υγείας χρόνιζαν απαράδεκτα, τόσο σε ζητήματα καθημερινότητας όσο και μεσοπρόθεσμης πολιτικής. Προφανώς και οι διοικήσεις δεν μπορούν να λύσουν τα πάντα, αλλά είναι σαφές ότι καλές και εργατικές διοικήσεις μπορούν να καταφέρουν αρκετά ακόμη και μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Διαβαστε αναλυτικά το άρθρο στην έντυπη μορφή της εφημερίδας "Νέα Κρήτη"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News