default-image

Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση των Παθών

Κρήτη
Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση των Παθών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Τα Άγια Πάθη είναι:

α) Τα πτυσίματα

β) Τα μαστιγώματα

γ) Οι κοροϊδίες

δ) Οι εξευτελισμοί

ε) Τα χτυπήματα

στ) Το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως η

ζ) Σταύρωση και

η) Ο θάνατος του Χριστού μας.

H Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική πορεία Του προς το Γολγοθά, τη σταύρωσή Του και τελικά την ταφή Του.

Μέχρι λίγο πριν τις 11 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτίνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ' τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο Επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει περιφορά του το βράδυ. Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και παραδοσιακά απαγορεύεται κάθε εργασία και γίνεται αυστηρότατη νηστεία και απαγορεύεται και η κατάποση του λαδιού.

Ο Επιτάφιος βρίσκεται στην εκκλησία στολισμένος με ανοιξιάτικα λουλούδια. Μετά το τέλος της Λειτουργίας κάθε ενορία γυρνά τον Επιτάφιο στην περιφέρειά της - σε μερικές εκκλησίες απλώς περιφέρεται γύρω από την εκκλησία. Ήδη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα πρώτα πυροτεχνήματα εμφανίζονται τη βραδιά του Επιταφίου.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εκείνη τη μέρα φτιάχνεται ένα ομοίωμα του Ιούδα το οποίο είτε καίγεται είτε πυροβολείται και εν συνεχεία καίγεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Επίσης την ίδια μέρα πολλοί πιστοί επισκέπτονται τους τάφους συγγενών και φίλων ή πραγματοποιείται η εκταφή των νεκρών αν έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News