Ειδήσεις

Από καλές μέχρι εξευτελιστικές οι τιμές των λαχανικών

"Αναλόγως των ορέξεων του εξωτερικού και της βόρειας Ελλάδας, είναι και οι εισαγωγές"... Με αυτά τα λόγια θέλησε να απαντήσει για τα προϊόντα που υπάρχουν στην παρούσα φάση στη λαχαναγορά, για την κάλυψη των αναγκών της Κρήτης, ο πρόεδρος των λαχανεμπόρων Γιώργος Πουλινάκης, που τόνισε ότι λόγω ελλείψεων μόνο η πατάτα έχει σχετικά υψηλή τιμή την περίοδο αυτή, ενώ σε όλα τα άλλα είδη υπάρχουν τιμές από καλές για τους καταναλωτές μέχρι εξευτελιστικές για τους παραγωγούς!

"Σε προϊόντα που δεν έχουμε εμείς εδώ στην Κρήτη γίνονται και οι εισαγωγές που κάνουμε εδώ", λέει ο κ. Πουλινάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, πλέον και οι πατάτες που έρχονται από την Αίγυπτο μέσα στη Μεγαλοβδομάδα θα τελειώσουν, ενώ είναι λιγοστές οι πατάτες από τη Μεσαρά και τα Μάλια. Οι μεγάλες εισαγωγές, όπως μας λέει, δε γίνονται σε ντομάτα και αγγούρι, αλλά κυρίως σε προϊόντα τροπικά που δε βγαίνουν στην Κρήτη και φρούτα που δεν έχουμε παρά ελάχιστα στο νησί μας. Αυτά ισχύουν βέβαια για τα προϊόντα που φέρνουν οι λαχανέμποροι στην κεντρική λαχαναγορά του Ηρακλείου.

Για τις ντομάτες, ο κ. Πουλινάκης δήλωσε ότι η χοντρική τιμή διαμορφώνεται στα 1,20 ευρώ το κιλό, στην ανώτερη ποιότητα. "Αν θέλει ο καταναλωτής, μπορεί να αγοράσει λιανικώς και από τη λαχαναγορά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα του κόψουμε τιμολόγιο λιανικής πώλησης με το ΦΠΑ", διευκρινίζει, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις με τους λιανεμπόρους.

Τα αγγούρια, μέχρι προ ημερών, τα αγόραζαν οι χονδρέμποροι από τους παραγωγούς στα 40 με 50 λεπτά το κιλό, ενώ τις τελευταίες μέρες έχει δοθεί και μια αύξηση 20 λεπτά ή και παραπάνω, φτάνοντας η χονδρική τιμή μέχρι τα 70 λεπτά το κιλό.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια