default-image

Το επιτόκιο της ΕΚΤ γίνεται 0,50% - Ενισχύεται ο δανεισμός

Το επιτόκιο της ΕΚΤ γίνεται 0,50% - Ενισχύεται ο δανεισμός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο χορηγήσεων κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε ύφεση, αλλά και χάρη στην μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση του πληθωρισμού. Η κίνηση σημειώνεται ενώ η ανεργία στη ζώνη αυξάνεται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η απόφαση αυτή του ΔΣ της ΕΚΤ αναμενόταν ευρέως, αφότου ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα ήταν έτοιμο να αναλάβει δράση. Ο Ντράγκι αναμενόταν να εξηγήσει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου που ήταν προγραμματισμένο να παραχωρήσει μετά τις 15:30, ώρα Ελλάδας.

Τα οικονομικά δεδομένα του περασμένου μήνα υπογράμμισαν την αναγκαιότητα δράσης από μέρους των ευρωπαϊκών οικονομικών θεσμών, με την ανεργία να φθάνει σε επίπεδο-ρεκόρ και τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 1,2%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από 1,7% τον Μάρτιο).

«Η ΕΚΤ παίζει ένα ασφαλές χαρτί, αν και γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα πιθανώς θα είναι περιορισμένο», σχολίασε ένας αναλυτής του τραπεζικού τομέα.

Το ευρώ ανέβηκε, ενώ τα παράγωγα που βασίζονται στα γερμανικά 10ετή ομόλογα επίσης ανέβηκαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News