Ειδήσεις

"ΚΡΗΤΗ ΤV": Γιορτάζουμε με υγεία

Στην εκπομπή "Πάνω απ' όλα η υγεία μας" με την Εύα Ντελιδάκη, που θα μεταδοθεί το Σάββατο 4 Μαΐου 2013 στις 15:00-16:00 από την "ΚΡΗΤΗ TV", γιορτάζουμε τις Άγιες Μέρες με υγεία πάνω απ' όλα!

Γιορτινές μέρες πλησιάζουν και γίνονται αφορμή να σκεφτούμε και να αλλάξουμε ό,τι μας ενοχλεί σε όλους τους τομείς. Καταρχάς ας φροντίσουμε την υγεία μας κι ας προσέξουμε να μην… βαρυστομαχιάσουμε για μία ακόμη φορά από το πολύ φαγητό. Σίγουρα η τροφή το Πάσχα είναι συνδεδεμένη με την παράδοση και τον εορτασμό αλλά οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι εκείνη την περίοδο πολύς κόσμος μπαίνει στο νοσοκομείο από την υπερκατανάλωση κρέατος, ποτού και φαγητού τα οποία προκαλούν δυσπεψία.

Αντίθετα η κατανάλωση ξηρών καρπών, βοτάνων, φρούτων και λαχανικών, αποδεδειγμένα, συμβάλλει όχι μόνο στη διατήρηση της σιλουέτας αλλά και στην καλή ψυχική υγεία.

Αυτές τις μέρες μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους και με τα παιδιά μας, τα οποία - ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουμε - είναι αρκετά πιεσμένα και φορτωμένα με χίλια-δυο άγχη και ευθύνες και δεν είναι δύσκολο να πέσουν σε κατάθλιψη. Αν τους δείχνουμε την αγάπη μας και ότι είμαστε στο πλευρό τους, βοηθάμε να έχουν καλή ψυχολογία και ηρεμία.

Είναι καλύτερα να λέμε σε έναν ασθενή με καρκίνο την αλήθεια για την κατάστασή του ή να την κρύβουμε; Η ειδικός μάς λέει πως, αν το ζητάει, τη λέμε, αν δεν την αντέχει είναι καλύτερα να μην την αποκαλύπτουμε. Σε πολλές περιπτώσεις τα προγνωστικά των γιατρών έχουν πέσει έξω όσον αφορά στην έκβαση της ασθένειας και πολλοί ασθενείς ζουν πολλά χρόνια. Η ίδια μάς αποκαλύπτει πως την ηρεμεί η ζωγραφική τονίζοντας έτσι πως η τέχνη συμβάλλει στην ψυχική υγεία.

Ένα σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε στην εκπομπή είναι το πόσο βοηθά η μουσική στην ενδυνάμωση της καρδιάς. Έχει αποδειχτεί ότι στο άκουσμα ενός κομματιού μουσικής μπορεί να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της καρδιάς ή να ελαττωθεί ή να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση. Η μουσική με τα συναισθήματα που ξυπνά διεγείρει τον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρινόμενος εκφράζεται με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.

Καλεσμένος στο στούντιο είναι ο πατήρ Γεώργιος Τζάβλας, ιερέας-οικογενειακός συστημικός σύμβουλος-εκπαιδευτικός.  

Στην εκπομπή εμφανίζονται μέσω βίντεο οι Θανάσης Δρίτσας, καρδιολόγος-συνθέτης, Χαρά Γεωργαντά, ογκολόγος-ζωγράφος και

Βασίλης Χατζηγεωργίου, ειδικός παθολόγος-μουσικός.

Μέσω skype μιλάμε με τον πατέρα Δανιήλ Σάπικα, Αρχιμανδρίτη-θεολόγο-γενικό ιατρό.

Σχόλια