Ειδήσεις

Γάλα...από την Αγγλία μέσω προσφοράς αγάπης

Δεν πέρασαν παρά μονάχα λίγες μέρες από το πρωινό εκείνο που μια Ηρακλειώτισσα χτύπησε τη πόρτα των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου. Η ίδια ζήτησε ένα και μόνο πράγμα: Ειδικό μητρικό γάλα για το νεογέννητο παιδάκι της που είναι αλλεργικό στο κανονικό γάλα. Ειδικό γάλα που το πορτοφόλι της δεν αντέχει να πληρώσει. Χθες το πρωί η ίδια είδε με χαρά υπάλληλο του Δήμου να της χτυπά τη δική της πόρτα και να της παραδίδει κουτιά με το ειδικό αυτό γάλα. Κουτιά που έφτασαν στο Δήμο μέσω εθελοντικής προσφοράς. Και μέσω ενός ταξιδιού Αγγλία-Αθήνα-Ηράκλειο...

Μία μονάχα από τις πάμπολλες περιπτώσεις προσφοράς αγάπης που έχουν πάρει σάρκα και οστά μέσα από την ειδική ηλεκτρονική σελίδα που λειτουργεί ο Δήμος. Ένα διαμεσολαβητικό ηλεκτρονικό γραφείο ουσιαστικά για αιτήματα από ανθρώπους που έχουν ανάγκες και προσφορές από ευαισθητοποιημένους πολίτες που ανώνυμα και διακριτικά σπεύδουν να προσφέρουν στο μέτρο που μπορούν...

Η ειδική αυτή ηλεκτρονική υπηρεσία, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, λειτουργεί αυτήν τη στιγμή σε προσωρινή βάση. Μέσω δηλαδή της ιστοσελίδας prosfora -heraklion.gr. Βεβαίως στόχος - και είναι θέμα λίγου πλέον καιρού - είναι να λειτουργήσει μια κανονική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Μέχρι να γίνει αυτό μέσω της ιστοσελίδας που αποκαλείται - όνομα και πράγμα - "prosfora" , η δημοτική Αρχή θέτει υπόψη της κοινής γνώμης αιτήματα πολιτών που δεν έχουν τις ίδιες οικονομικές δυνάμεις με μας. Αιτήματα που κάποιοι βλέπουν και δεν κοιτάνε αδιάφορα, αλλά ανταποκρίνονται προσφέροντας ό,τι μπορούν.

Τους 6-7 αυτούς μήνες που λειτουργεί αυτή η ηλεκτρονική υπηρεσία δεν έχουν λείψει τα πρωτοφανή περιστατικά. Και οι συγκινητικές ιστορίες αγάπης.

Από τις πλέον συγκινητικές περιπτώσεις και η πιο πρόσφατη. Με τη μητέρα που δεν έχει λεφτά να αγοράσει γάλα για το νεογέννητο μωρό της. Όπως περιέγραψε η κ. Συγγελάκη, «η μητέρα αυτή εμφανίστηκε πριν 4 μέρες στην Κοινωνική Υπηρεσία και ζήτησε μια μικρή βοήθεια. Το νεογέννητο βρέφος της είναι αλλεργικό και χρειάζεται να το ταΐζει με ειδικό μητρικό γάλα. Γάλα που είναι, όμως, ακριβό, αφού κοστίζει 60 ευρώ το κουτί!».

Έτσι, στο Δήμο ανάρτησαν αμέσως το αίτημα, πάντα διακριτικά, πάντα χωρίς ονόματα και προσωπικά στοιχεία. Η ανταπόκριση ήρθε αμέσως. Όπως ανέφερε η κ. Συγγελλάκη, «ένας κύριος από την Αθήνα απάντησε πως θα βοηθήσει. Ο ίδιος παρήγγειλε κουτιά με το ειδικό αυτό μητρικό γάλα από την Αγγλία - προφανώς γιατί βρήκε καλή τιμή εκεί. Τα κουτιά του ήρθαν με κούριερ και ομοίως τα έστειλε στο Δήμο Ηρακλείου, για να παραδοθούν χθες το πρωί στην ανακουφισμένη έστω και προσωρινά - διότι η συγκεκριμένη αυτή ποσότητα δεν μπορεί φυσικά να της λύσει μόνιμα το πρόβλημα - μητέρα.

Βεβαίως η παραπάνω ανθρώπινη ιστορία είναι μία μόνο από τις πολλές άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες που ξετυλίγονται μέσω της ηλεκτρονικής αυτής διαμεσολαβητικής υπηρεσίας του Δήμου.

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μάλιστα, δεν αναρτώνται μονάχα αιτήματα, αλλά παράλληλα και προσφορές. Μια συνηθισμένη περίπτωση, όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος, είναι κάποιος να μετακομίζει και να προσφέρει δωρεάν σε όποιον τα θέλει τα έπιπλά του. Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση; Ένας ψαράς διαθέτει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ποσότητες φρέσκων ψαριών, ενώ υπάρχει και μία περίπτωση πολίτη, ο οποίος παρέχει κάθε μήνα σταθερά το ποσό των 100 ευρώ!


Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια