default-image

Το "ύστατο χαίρε" στον αγαπητό Ιεράρχη

Κρήτη
Το "ύστατο χαίρε" στον αγαπητό Ιεράρχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Αποχαιρέτησαν σήμερα οι Κρητικοί τον αγαπητό τους Ιεράρχη μητροπολίτη πρ. Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσσαμο, υπό το Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου. Προηγήθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο, ενώ τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. Η ταφή του ιεράρχη έγινε στην αυλή του Μητροπολιτικού Ναού.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός, την Κυβέρνηση η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και την Βουλή των Ελλήνων ο Τρίτος Αντιπρόεδρος Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, που υπήρξε από τους στενούς συνεργάτες του μακαριστού.

Παρόντες ήταν επίσης οι υφυπουργοί Μανούσος Βολουδάκης και Κυριάκος Βιρβιδακης οι βουλευτες Γιάννης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Σταθάκης  καθώς και ο αρχηγός ΓΕΝ.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κισσάμου - Σελίνου Αμφιλόχιος που «αποχαιρέτησε» τον εκλιπόντα κάνοντας σύντομη αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα του  λέγοντας ότι ήταν πρότυπο ιεράρχου. χαρακτηρίζοντας τον «πρύτανη, των εν Κρήτη ιεραρχών , μεγάλο παππού της Κρήτης»

Ο Δήμος Κισσάμου έχει κηρύξει επταήμερο πένθος, ενώ από τις 11:30 το πρωί όλα τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστές επίσης, από τις 10: 30 το πρωί, θα παραμείνουν όλες οι υπηρεσίες και του Δήμου Πλατανιά.

    Εκατοντάδες θλιμμένοι πιστοί από κάθε γωνιά της Κρήτης συρρέουν από χθες στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσσαμο Χανίων, όπου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη που εκοιμήθη τη Μεγάλη Τρίτη σε ηλικία 102 ετών, για να απευθύνουν το ύστατο "χαίρε" στον αγαπημένο τους ποιμένα, στο λατρεμένο τους «παππού», όπως τον αποκαλούσαν. Η είδηση του θανάτου του έχει βυθίσει στο πένθος τον εκκλησιαστικό κόσμο που θρηνεί για το χαμό του και έχει ραγίσει τις καρδιές των πιστών, οι οποίοι, φιλώντας του το χέρι για τελευταία φορά, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρια, τη θλίψη και τη συγκίνησή τους.

  Στον επικήδειο λόγο του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε:

"Σεβαστέ μας Πατέρα,

Με συγκίνηση ολόκληρη η Κρήτη σας συνοδεύει σήμερα στην τελευταία σας κατοικία από την αγαπημένη σας Κίσαμο, την έδρα της Ιεράς  Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, που για πολλά χρόνια διακονήσατε.

Ιερός κλήρος, αρχές, φορείς και λαός όλοι μαζί αποχαιρετούμε τον εμπνευσμένο Ιεράρχη μας που με την Ποιμαντορική  ζωή και το πλούσιο έργο του ήταν φωτεινός φάρος και παράδειγμα προς μίμηση.

Αποχαιρετούμε τον πνευματικό ηγέτη που είχε διεθνή αναγνώριση και πολυσήμαντη προσφορά στην Δημοκρατία, στην Ορθοδοξία, στον Εκκλησία, στην Παιδεία και στην κοινωνία τόσο στην Κρήτη όσο και στην Γερμανία όπου υπηρέτησε σε δύσκολους καιρούς.

Ο εκλιπών Ιεράρχης μας ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα γενικής αποδοχής, πρότυπο για τον κλήρο και το λαό, και που μέσα από τις παρεμβάσεις και το έργο του αναδείκνυε την Κρήτη μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ήταν σεμνός Ιεράρχης,  εμπνευσμένος παιδαγωγός, θεολόγος, συγγραφέας,  πρωτοπόρος στους κοινωνικούς αγώνες αλλά και  διορατικός για τις προτεραιότητες της τοπικής οικονομίας και της ανάπτυξης.

 Ήταν ο άνθρωπος που προέτασσε πάντα το 'εμείς' και όχι το 'εγώ', που σε αντίξοες εποχές για τον τόπο πρωτοστάτησε καθοριστικά σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις, στην ίδρυση τοπικών αναπτυξιακών εταιρειών έχοντας πάντα στο πλευρό του τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα την ίδια περίοδο ο Μακαριστός αποτέλεσε ελπίδα και σύμβολο των μαθητών, της νεολαίας των ορφανών παιδιών καθώς ιδρύει οικοτροφεία, τεχνικές σχολές,

κέντρα εκπαίδευσης πρότυπων αγροτικών εγκαταστάσεων,

πνευματικά κέντρα για ντόπιους και ξένους φοιτητές,

σχολές χειροτεχνικής ανάπτυξης,

κέντρα παραδοσιακής λαϊκής τέχνης, εκθέσεις,

ενώ το μεγάλο απόκτημα της ίδρυσης και  λειτουργίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι καθιστά την περιοχή διεθνές πνευματικό και μορφωτικό κέντρο.

« Ότι έκανα και ότι κάνω το πράττω ως έκφραση της Εκκλησίας» είχατε πει το 2005 στην ομιλία σας από άμβωνος, εδώ στην Κίσαμο όταν οικιοθελώς αποσυρθήκατε.

Όμως αυτό το πλούσιο έργο και την πηγαία προσφορά σας την έχουν βιώσει και την αναγνωρίζουν οι κάτοικοι της Μητρόπολης σας και είναι γνωστή σε φορείς και πολίτες, σε όλη την Κρήτη, αλλά και εκτός του νησιού μας.

Σεβαστέ μας Πατέρα,

Μας αφήνετε πολυσήμαντες παρακαταθήκες με το έργο σας και σας είμαστε ευγνώμονες.

Είναι η αγάπη που φυτέψατε στις ψυχές των ανθρώπων.

Το όραμα που δώσατε στους νέους και στους τοπικούς φορείς.

Η παρηγοριά που προσφέρατε στους ταλαιπωρημένους στη ζωή.

Η θαλπωρή στα ορφανά, στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

Η πίστη και το θάρρος που μεταλαμπαδεύσατε σε όλο τον κόσμο. Είναι η αγωνιστικότητα σας στην προάσπιση αρχών και αξιών, για την Πατρίδα, την Εκκλησία, τους θεσμούς, στην οικογένεια, για τα δικαιώματα και δίκιο των πολιτών.

Σεβαστέ μας Πατέρα,

Η Περιφέρεια Κρήτης κλείνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο σεπτό σκήνωμα σας αποχαιρετώντας σας στην αγκαλιά του Θεού.

Σας υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να κάνουμε πράξη το όραμα σας και τις πολύτιμες παρακαταθήκες που μας αφήσατε. Εμείς θα σας νιώθουμε πάντα κοντά μας και ότι μέσα από τις 'χαραμάδες' του Ουρανού θα μας καθοδηγείτε, και θα ευλογείται την Πατρίδα μας, την Κρήτη μας που τόσο αγαπήσατε. Ας είναι αιωνία η μνήμη σας και ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σας μετά των δικαίων.

Θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης, στην οικογένεια του Μακαριστού, και στον άξιο διάδοχο συνεχιστή του έργου στην οικία Μητρόπολη, Μητροπολίτη κ.κ. Αμφιλόχιο".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News