Ειδήσεις

"Πυρηνική βόμβα" για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Μια πραγματική... πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της χώρας "έσκασε" χθες. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδες και αναπαρήχθησαν ευρέως, αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς, με "πάγωμα" της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια (αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο), όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το Νόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, κ.λπ.

Όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι, η απόφαση αυτή του ΣτΕ δημιουργεί αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους, ενώ διαιωνίζει το πρόβλημα των αυθαιρέτων, καθώς η Πολιτεία δεν εκφράζει τη βούληση να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Επίσης, προκαλείται αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούνται τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες, οι οποίοι εντάχθηκαν στις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου καταβάλλοντας αξιόλογα χρηματικά ποσά για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους.

Εξάλλου, γεννώνται ερωτηματικά για το εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί άλλης μορφής λύση.

Μάλιστα, προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν καταβληθεί και αμοιβές σε μηχανικούς, οι οποίοι επωμίστηκαν το μεγάλο βάρος διευθέτησης της νομιμοποίησης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι άμεση η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι.

Σχόλια