Ειδήσεις

Η πρώτη φορητή κάμερα στον κόσμο

Πολλοί θα περιμέναμε η πρώτη φορητή κάμερα κινούμενης εικόνας να μοιάζει με εκείνα τα μαύρα κουτιά που βλέπουμε συχνά στις ασπρόμαυρες ταινίες. Δημιουργήθηκε το 1882 από τον Etienne-Jules Marey και είχε σχήμα όπλου.

Η πρώτη φορητή κινηματογραφική κάμερα που μπορούσε να καταγράψει video με ταχύτητα 12fps (frames per second) είχε κατασκευαστεί το 1882 από τον Γάλλο επιστήμονα Etienne-Jules Marey και είχε την μορφή όπλου.  Γεγονός που, ίσως, εξηγεί την προέλευση του όρου «Shooting some Film» («πυροβολώ μία ταινία») που χρησιμοποιείται ευρέως.

Η Fusil Photographique (Φωτογραφικό Τουφέκι) σχεδιάστηκε ώστε ο Marey να μπορεί να καταγράψει την κίνηση των πτηνών στο πέταγμα τους.

Το γεγονός πως η συγκεκριμένη μηχανή ήταν ιδιαίτερα ελαφριά, έδινε τη δυνατότητα στο Marey να τη μεταφέρει πολύ εύκολα αλλά και να παρακολουθεί το θέμα του. Κάθε movie camera gun λήψη γινόταν σε ταχύτητα 1/720, ενώ η εστίαση ελεγχόταν από την ρύθμιση του μήκους της κάνης.

Συνολικά 12 καρέ αποτυπώνονταν σε μία κυκλική πλάκα από ζελατίνη.  Λόγω του μικρού βάρους του όπλου-κάμερα ο χρήστης της μπορούσε να ακολουθήσει την κίνηση του θέματος του. Το μήκος της κάννης του όπλου είχε προσαρμοστεί ώστε ο χρήστης να μπορεί να αλλάξει την εστίαση, πριν κυριολεκτικά «στοχεύσει» τα πουλιά για να τραβήξει τις εικόνες.

Ένα από αυτά τα κινηματογραφικά όπλα βρίσκονται στο μουσείο Musee Etienne-Jules Marey στη γενέτειρα του Γάλλου επιστήμονα την πόλη Beaune.

Σχόλια