Ειδήσεις

Λύση στην απευθείας εκμίσθωση του παλαιού αιγιαλού σε όμορες επιχειρήσεις

Λύση δίνεται στο πρόβλημα που είχε προκύψει με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παραχώρησης της χρήσης των παραλιών μετά και την επιστολή που είχε αποστείλει ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, στις 17 Απριλίου, προς την Υπουργό Τουρισμού, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων και τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, επισημαίνοντας τους το πρόβλημα που υπήρχε με τις όμορες επιχειρήσεις και τον παλαιό αιγιαλό. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων κ. Γ. Πυργιώτης, απαντώντας στην ανωτέρω επιστολή του Δημάρχου Χανίων για το θέμα αυτό, αναφέρει τα εξής: 

"Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Σε απάντηση της υπ. αρ. 30118/16-4-2013 επιστολής σας και ανταποκρινόμενοι στο πρόβλημα που μας επισημάνατε σας πληροφορούμε τα εξής:

Σε κοινή σύσκεψη του Υπουργείου μας με την αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών και τη Διοίκηση της ΕΤΑΔ και μετά από συνεννόηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, αποφασίσθηκε η κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις θα θεωρούνται όμορες προς τον αιγιαλό, εφόσον καταθέσουν απλή αίτηση στις κτηματικές υπηρεσίες για τη μίσθωση παλαιού αιγιαλού που τυχόν μεσολαβεί μεταξύ αιγιαλού και επιχείρησης. Έτσι ο αρμόδιος Δήμος μόνο με την προσκόμιση της σχετικής αίτησης του επιχειρηματία για τη μίσθωση του παλαιού αιγιαλού θα μπορεί να προβεί άμεσα στην εκμίσθωση και του αιγιαλού.

Η ΕΤΑΔ θα πρέπει στη συνέχεια να συντάξει το σχετικό μισθωτήριο του παλαιού αιγιαλού χωρίς όμως αυτό να είναι χρονικά προαπαιτούμενο για την εκμίσθωση του αιγιαλού. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί προς ψήφιση εντός της τρέχουσας εβδομάδας".

Σε συνέχεια των παραπάνω αξίζει να τονιστεί ότι ψηφίστηκε την Τρίτη 30 Απριλίου στη Βουλή, τροπολογίαστο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που δίνει τη δυνατότητα για απευθείας εκμίσθωση του παλαιού αιγιαλού σε όμορες τουριστικές επιχειρήσεις από τους ΟΤΑ τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. 

Σχόλια