Ειδήσεις

Αγώνας για την Πρωτομαγιά με βολές κατά εμπόρων

Σε εξέλιξη αυτήν την ώρα το συλλαλητήριο από ΕΚΗ και ΑΔΕΔΥ έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Θα  ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης, ενώ  θα γίνει και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Αγνώστων Εργαζομένων.

Έντονες οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών για τη στάση των εμπόρων, που στην πλειοψηφία τους επιθυμούν να διατηρήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους. Όπως υποστήριξαν, και οι ίδιοι είναι θύματα των μνημονίων και θα έπρεπε να σταθούν στο πλάι των διαμαρτυρομένων και να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία.

Όπως υπογραμμίζουν, η επίθεση της τρόικας και της τρικομματικής κυβέρνησης ενάντια στον κόσμο της εργασίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η Πρωτομαγιά του 2013, προσθέτουν, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για νέους αγώνες.

Ανακοινώσεις για τη σημερινή ημέρα εξέδωσαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μ-Λ ΚΚΕ.

Στο στόχαστρο των συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της ΑΔΕΔΥ για τις σημερινές κινητοποιήσεις βρέθηκαν χθες, εκτός από την κυβέρνηση, και οι εκπρόσωποι των εμπόρων σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, για τη συνεργασία τους με το υπουργείο Ανάπτυξης και την απόφασή τους (ουσιαστικά) να μεταφέρουν για την ερχόμενη Τρίτη τη σημερινή... Πρωτομαγιά, προκειμένου να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματά τους και να μη χάσουν... μία μέρα της Μεγαλοβδομάδας!

Ενώ, δηλαδή, οι εκπρόσωποι των εμπόρων διαβεβαίωναν μέσω της "Ν. Κρήτης", πριν εκδοθεί η οριστική απόφαση, ότι δεν επρόκειτο να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους συνδικαλιστικούς φορείς, ανασκεύασαν στη συνέχεια τη δήλωσή τους, λέγοντας ότι... «αφού είναι νόμος του κράτους, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς». Ωστόσο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επικαλέστηκε και τους εμπορικούς συλλόγους-μέλη της στην απάντηση που έδωσε για την εισήγησή της στην κυβέρνηση να μείνουν ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα και να μεταφερθεί η Πρωτομαγιά. Όλα αυτά τα γεγονότα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στα εργατικά συνδικάτα, που για σήμερα το πρωί καλούν όλους τους εργαζόμενους στους δρόμους, με το βασικό σύνθημα "η 1η Μαΐου είναι απεργία και όχι αργία". Όπως χαρακτηριστικά τόνισε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, «καλούμε όλη την κοινωνία του Ηρακλείου να αντισταθεί, να αντιδράσει μαζί με μας».

Σχόλια