Ειδήσεις

Άνεμος αισιοδοξίας στο "Ν. Καζαντζάκης" 20% πάνω οι πτήσεις

Κάτι παραπάνω από θεαματική είναι η αύξηση των πτήσεων στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου, με βάση τον αριθμό των αεροπλάνων που θα προσεγγίσουν φέτος τον αερολιμένα. Όπως αποκάλυψε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, μιλώντας στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", η αύξηση αυτή σε σχέση με το 2012 αναμένεται να αγγίξει το 2013 το 20%.

Συγκεκριμένα, πέρυσι στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκαν τη θερινή περίοδο 35.000 πτήσεις, ενώ φέτος ο προγραμματισμός κάνει λόγο για 42.000 πτήσεις. Δηλαδή, 7.000 πτήσεις περισσότερες, όσο είναι η κίνηση όλη την τουριστική περίοδο στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου.

Τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα, σύμφωνα με τον κ. Πλιάκα, καθώς οι αιτήσεις των αεροπορικών εταιρειών εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Μάλιστα, φέτος η πιο δύσκολη μέρα για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου θα είναι η Κυριακή, μιας και τη συγκεκριμένη ημέρα εβδομαδιαίως θα πραγματοποιούνται πάνω από 130 αφίξεις και αναχωρήσεις από το "Νίκος Καζαντζάκης".

Αυτό που αποτελεί πολύ μεγάλη πρόκληση για τον αερολιμένα του Ηρακλείου είναι η προοπτική να αντέξει αυτή την κατακόρυφη αύξηση αεροσκαφών που θα εκτελούν δρομολόγια από και προς την Κρήτη. Είναι πρόκληση, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Πλιάκα, αυτή η χρονιά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου φέτος καλείται να αντιμετωπίσει την αύξηση που ισοδυναμεί με την κίνηση κάθε χρόνο στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου. Δηλαδή με τα ίδια μέσα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πιθανά προβλήματα δύο σχεδόν διαφορετικών αεροδρομίων», λέει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη".

Πρόβλημα η αστυνόμευση

Ο μειωμένος αριθμός αστυνομικών φέτος στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου προκαλεί έναν ακόμα πονοκέφαλο στη διοίκηση του αερολιμένα που κατά το 2013 έχει και αυξημένα κριτήρια αστυνόμευσης.

Ενώ στις προτεραιότητες της διοίκησης είναι και το κυκλοφοριακό χάος που καταγράφεται στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Ικάρου σε ώρες αιχμής. Είναι απαράδεκτο, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, να καταγράφεται το φαινόμενο απλών πολιτών να αποβιβάζουν και να επιβιβάζουν συγγενικά τους πρόσωπα πάνω σε διαβάσεις, ενώ τα διπλοπαρκαρίσματα να έχουν γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στον αερολιμένα.

Η κίνηση του Απριλίου

Οι Γάλλοι από τα μέσα του Μαρτίου μέχρι και την 29η Απριλίου έκοψαν πρώτοι το νήμα στις αφίξεις με πτήσεις στην Κρήτη ,ενώ ακολουθούν οι Γερμανοί ,οι Βρετανοί  και οι Ολλανδοί.

Η κίνηση του Απριλίου: 73.639 τουρίστες - αύξηση 12%

Εθνικότητα

Αριθμός αφίξεων

Γάλλοι

20.184

Γερμανοί

12.225

Βρετανοί

10.168

Ολλανδοί

5.517

Αυξημένες ήταν οι αφίξεις από το Βέλγιο, το Ισραήλ, αλλά και το Λουξεμβούργο. Όσον αφορά τη ρωσική αγορά, ξεκίνησε ήδη δυναμικά τις κινήσεις αεροσκαφών, καθώς από την περασμένη Τετάρτη έχουν φτάσει στην Κρήτη περίπου 7.000 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός ρεκόρ για την αρχή της σεζόν.

Μέχρι και τις 29 Απριλίου στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου έφτασαν 73.639 τουρίστες, με την αύξηση σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα να αγγίζει περίπου το 12%.

Το ποσοστό αυτό να είναι πολύ μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος οι πτήσεις τσάρτερ ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, περίπου στις 15 Μαρτίου.

Κίνηση πτήσεων στο "Ν. Καζαντζάκης"

Τουριστική περίοδος 2012

35.000 σχέδια πτήσεων

Τουριστική περίοδος 2013

42.000 σχέδια πτήσεων

Αύξηση

7.000 πτήσεις και ποσοστό 20%

Κίνηση τουριστών ανά εθνικότητα (Απρίλιος 2013)

Γαλλία

12%

Γερμανία

10%

Αγγλία

10%

Λουξεμβούργο

20%

Βέλγιο

-2%

Ολλανδία

5%

Σχόλια