default-image

Ομόφωνο "ναι" από το Τυμπάκι για δημιουργία λιμανιού

Κρήτη
Ομόφωνο "ναι" από το Τυμπάκι για δημιουργία λιμανιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηχηρό "ναι" στην κατασκευή και λειτουργία του λιμανιού Τυμπακίου είπε το Συμβούλιο  της  Δημοτικής  Κοινότητας Τυμπακίου του Δήμου Φαιστού  κατά τη  διάρκεια συνεδρίασης του στις 26 Απριλίου.

Με αφορμή το τελευταίο διάστημα την επαναφορά του θέματος κατασκευής λιμένος Τυμπακίου και με πρόσφατη την επίσκεψη στην Κίνα του γραμματέα Μανόλη Κεφαλογιάννη, όπου διαπίστωσε το έκδηλο ενδιαφέρον των Κινέζων για τη μεγάλη αυτή  αναπτυξιακή επένδυση, το Συμβούλιο ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο και αποφάσισε ομόφωναότι «τοποθετείται θετικά στην κατασκευή και λειτουργία του λιμανιού Τυμπακίου-πύλης του Νότου, όπως αυτό προτείνεται από τις σχετικές μελέτες μικτού τύπου: επιβατηγών / οχηματαγωγών - κρουαζιερόπλοιων καθώς και μαρίνας με θέσεις για γιοτ μεγάλου τύπου και σκαφών - διαμετακομιστικού διότι η πολλαπλή χρήση του λιμανιού όπως προβλέπεται από τις σχετικές μελέτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου».

Οι όροι που θέτει το Τυμπάκι για το έργο

Το Τοπικό Συμβούλιο έθεσε και τους δικούς του όρους για το έργο αποφασίζοντας «η κατασκευή και λειτουργία του λιμανιού Τυμπακίου να γίνει σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες προστασίας και τήρησης όλων των εγκρίσεων και προδιαγραφών περιβαλλοντικών  όρων όπως καθορίζονται  από σχετικές μελέτες και εγκρίνονται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία καθώς και να προκύπτουν αντισταθμιστικά οφέλη βάσει μελέτης για τη δημοτική κοινότητα Τυμπακίου αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

Τα οφέλη που βλέπει η περιοχή

Ιδιαίτερα σημαντικά εξάλλου είναι τα οφέλη, σύμφωνα πάντα με το Συμβούλιο, για την ευρύτερη περιοχή, όπως, μεταξύ αυτών, δημιουργία θέσεων εργασίας, αύξηση του τουρισμού, εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αλλά και έργα.

Πιο αναλυτικά και όπως αποφασίστηκε, με τη δημιουργία του έργου αυτού «προβλέπεται

- Η προσδοκώμενη αύξηση των θέσεων εργασίας με μείωση της ανεργίας στο Τυμπάκι.  

- Δυνατότητα εξαγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων  του τόπου από χώρες της Β. Αφρικής και αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μέσω των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων.

- Άνοδος της επιχειρηματικότητας στο Τυμπάκι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μέσω παράπλευρων δραστηριοτήτων, π.χ. νέα ταξιδιωτικά γραφεία, πρακτορεία ναυτιλιακών εταιρειών, αύξηση αριθμού τραπεζών, αύξηση ενοικίων κατοικιών και καταστημάτων  λόγω αυξημένης ζήτησης από τους εργαζόμενους ή τους επισκέπτες στο λιμάνι, αύξηση των πληροτήτων  τοπικών ξενοδοχείων, άνθηση δραστηριοτήτων εστιατορίων και άλλων καταστημάτων.

- Βελτίωση υπαρχόντων ή και δημιουργία νέων υποδομών μιας σύγχρονης πολιτείας στο Τυμπάκι.

- Σημαντική αύξηση υπεραξίας γης και ακινήτων γενικότερα».

«Όχι» στο κλειστού τύπου λιμάνι

Το Συμβούλιο τοποθετήθηκε αρνητικά στην κατασκευή και λειτουργία του λιμανιού του Τυμπακίου-πύλης του Νότου αποκλειστικά ως λιμάνι κλειστού τύπου (κοντέινερ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News