default-image

ΕΛΣΤΑΤ: 111 τόνοι αλογίσιου κρέατος έφτασαν στην Ελλάδα τη διετία 2011-2012

Ελλάδα
ΕΛΣΤΑΤ: 111 τόνοι αλογίσιου κρέατος έφτασαν στην Ελλάδα τη διετία 2011-2012

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους 111 τόνους ανήλθαν οι ποσότητες κρέατος αλόγου που έφτασαν στην Ελλάδα κατά τα έτη 2011 και 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τα οποία ενημερώνεται η Βουλή με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο έγγραφο το οποίο επικαλούνται "Τα Νέα", κατά το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και 2 τόνοι από την Ισπανία.

Κατά το 2012 έφτασαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στα μέσα Μαρτίου μετά από ερωτήσεις βουλευτών για τους ελέγχους στα τρόφιμα και, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός, από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο Real Time-PCR (Real-Time Polymerase Chain Reaction) απεστάλησαν στα εργαστήρια περίπου 200 δείγματα, εκ των οποίων τα 12 βρέθηκαν θετικά.

Για τις συγκεκριμένες παρτίδες ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ, λόγω του εύρους του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και των πλαστών διευθύνσεων που είχαν δηλώσει οι επιχειρήσεις αυτές, έχει ζητηθεί η εισαγγελική και αστυνομική συνδρομή για την προσαγωγή των υπευθύνων των επιχειρήσεων αυτών, καθώς επίσης και η διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων στις επιχειρήσεις τους.

Ο κ. Χαρακόπουλος ενημερώνει επίσης ότι ζητήθηκε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες η άμεση εφαρμογή ελέγχων όχι μόνο στο βόειο κρέας, αλλά και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας (κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος).

Επίσης, διαμορφώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων σχετικά με τη γνησιότητα/αυθεντικότητα προϊόντων που περιέχουν βόειο κρέας σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, σε συνέχεια και σχετικής σύστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News