Ειδήσεις

Το "αν" κατόπιν… εορτής

"Αν"... Το γνωστό ποίημα του Κίπλινγκ στην ελληνική εκδοχή του, που αποτελεί απλά τη διαπιστωτική πράξη μετά από δραματικά γεγονότα με τραγική κατάληξη. Κάπως έτσι και η εικόνα που σχηματίζεται μετά το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας για το 45χρονο συμπολίτη μας, που έγινε στην κυριολεξία "μπαλάκι" μεταξύ 4 νοσοκομείων των Αθηνών, που για 24 ώρες δήλωναν αναρμόδιοι για να τον παραλάβουν ή άλλαζαν τη μέθοδο αντιμετώπισής του από τηλεφώνου για ένα σοβαρό περιστατικό διαχωριστικού ανευρύσματος αορτής.

Αυτά φυσικά ως εκκίνηση είχαν την εισαγωγή του στο ΠΑΓΝΗ την περασμένη Παρασκευή ως επείγον περιστατικό και την είσοδό του στη ΜΕΘ, αφού ελλείψει επικεφαλής στην Καρδιοχειρουργική του νοσοκομείου, αυτή ακόμη δε λειτουργεί και βάσει του πρωτοκόλλου ασφαλείας που η Ιατρική Σχολή επικαλείται προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, κανείς άλλος εξειδικευμένος γιατρός από τους υπάρχοντες στο νοσοκομείο δεν μπορούσε να επέμβει.

Έτσι η περίπτωση του 45χρονου εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ αεροδιακομιδής, που και αυτή έγινε με παρέμβαση του συντονιστικού του ΕΚΑΒ, όταν οι αρμόδιοί του είδαν επί 24 ώρες 4 νοσοκομεία των Αθηνών να παίζουν την "κολοκυθιά", ακόμη και για την απειροελάχιστη ελπίδας σωτηρίας του 45χρονου από την Κρήτη. Τελικά, όταν έφτασε σε νοσοκομείο των Αθηνών αργά το βράδυ του Σαββάτου, έχοντας και άλλα ζωτικά του όργανα από το πρωί του Σαββάτου σε υποχώρηση, ο άνθρωπος κατέληξε απλά στον προθάλαμο του αθηναϊκού νοσοκομείου.

Αν λειτουργούσε

Στο μότο της τελευταίας δεκαετίας ο διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, Αντώνης Γρηγοράκης, παραδέχεται με δηλώσεις του πως, αν η Καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ λειτουργούσε, ίσως ο 45χρονος να ζούσε: «Επρόκειτο σίγουρα για ένα βαρύ περιστατικό με μεγάλο βαθμό θνησιμότητας. Όμως, αν η Καρδιοχειρουργική λειτουργούσε στο ΠΑΓΝΗ, ίσως η ελπίδα να μην είχε χαθεί, ίσως ο 45χρονος να ζούσε τελικά.

Δυστυχώς, όμως η κλινική ακόμα δεν έχει λειτουργήσει, κάνω ό,τι μπορώ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα για αυτό το θέμα, έχουν δεσμευτεί τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας ότι αυτό θα γίνει άμεσα, αλλά ακόμη περιμένουμε. Επικοινώνησα μετά το δημοσίευμα για το τραγικό περιστατικό και πάλι μου είπαν ότι είναι στις προτεραιότητές τους. Θα στείλω και το δημοσίευμα, ίσως έτσι αντιληφθούν καλύτερα την πίεση και την αναγκαιότητα που υπάρχει...».

Το εμπόδιο

Τι είναι αυτό που κολλάει πρακτικά τη λειτουργία της κλινικής; H μη υπογραφή του διορισμού πανεπιστημιακού γιατρού ως επικεφαλής της κλινικής μετά την επιλογή από πολύχρονη καθυστέρηση της Ιατρικής Σχολής. Και να σκεφτείτε ότι δεν πρόκειται για πανεπιστημιακό γιατρό πρώτης βαθμίδας, αλλά για έναν επίκουρο (!).

Επίκουρο που εξελέγη ως τέτοιος μετά από τόσα χρόνια καθυστέρησης από την Ιατρική Σχολή, με θητεία μόνο στον ιδιωτικό τομέα, ως βοηθού κυρίως, όταν συνδιεκδικητές του ήταν γιατροί με θητεία πρώτης γραμμής σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. Ακόμη και έτσι όμως, ο διορισμός του δεν έχει υπογραφεί, ο ίδιος συνεχίζει να λειτουργεί στον ιδιωτικό τομέα και σίγουρα θα χρειαστεί και επιπλέον χρόνο για να γνωριστεί με την ακαδημαϊκή κοινότητα της Σχολής, την κλινική που είναι έτοιμη να λειτουργήσει και το προσωπικό της, που είναι επίσης χρόνια τώρα έτοιμο αλλά θα πρέπει πλέον να μπει στη λογική της ομάδας που θα δουλεύει ρολόι.

Όμως μέχρι τότε; Κυρίως μέχρι σήμερα, ουδείς από τους διοικούντες σε Κρήτη και Αθήνα σκέφτηκε μία εναλλακτική λειτουργία, αφού γιατροί και προσωπικό με τη συγκεκριμένη ειδικότητα υπάρχουν στο ΠΑΓΝΗ, που θα μπορούσαν σε μία έτοιμη κλινική να παρεμβαίνουν και να σώζονται ζωές... Δυστυχώς, όλα κόλλησαν στο περίφημο πρωτόκολλο που θέλει επικεφαλής πανεπιστημιακό και μέχρι τότε μάλλον το έργο της Παρασκευής με το 45χρονο συμπολίτη μας θα το ξαναζήσουμε και πάλι με την ελπίδα να μην έχει την ίδια κατάληξη.

Αν... λέει και το ΕΚΑΒ

Εξόχως αποκαλυπτική ήταν και η σύντομη τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με την προϊσταμένη συντονισμού αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ την κ. Α. Μαργιόλα.

Το συντονιστικό του ΕΚΑΒ τις δραματικές εκείνες ώρες Παρασκευής και Σαββάτου για το 45χρονο και τους συγγενείς του ήταν αυτό που τελικά παρενέβη καταλυτικά στο Συντονιστικό Όργανο Υγείας, έχοντας πλήρη εικόνα του "πινγκ-πονγκ" μεταξύ των 4 νοσοκομείων των Αθηνών και των μεταξύ τους πρωτοκόλλων περί εφημεριών και μεθοδολογίας αντιμετώπισης του περιστατικού, ώστε έστω και μία ελπίδα να υπήρχε να αναζητηθεί για τη ζωή του 45χρονου.

Ήταν η υπηρεσία που ουσιαστικά υποχρέωσε το τελευταίο από τα 4 νοσοκομεία να δεχθεί το περιστατικό εκτελώντας την αεροδιακομιδή το βράδυ του Σαββάτου με πτήση C-130 από Ηράκλειο για Αθήνα.

Με «την ψυχή στο στόμα»

Η κ. Μαργιόλα ήταν σαφής για το πόσο καθοριστικής σημασίας θα ήταν αν από «χθες» κιόλας λειτουργούσε η Καρδιοχειρουργική Κλινική στο ΠΑΓΝΗ. «Έχουμε και εμείς την αγωνία για το πότε θα λειτουργήσει η καρδιοχειρουργική στο ΠΑΓΝΗ, γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι τα ανευρύσματα τα βάζουμε με "την ψυχή στο στόμα" και τα μεταφέρουμε στην Αθήνα, για να τους δώσουμε την τελευταία ελπίδα. Κανονικά δε θα έπρεπε ποτέ να μεταφέρονται γιατί και μόνο η αεροδιακομιδή τους θα μπορούσε να είναι αιτία θανάτου». Όπως μάλιστα μας εξήγησε, «σαφέστατα και αποτυπώθηκε αυτή η δυσλειτουργία μεταξύ 4 νοσοκομείων στο συγκεκριμένο περιστατικό και εμείς τα γράφουμε στις παρατηρήσεις μας.

Όλα όσα συνέβησαν τα αναφέραμε στο Συντονιστικό Όργανο Υγείας, μάλιστα μέσω του Συντονιστικού Οργάνου τελικά τακτοποιήθηκε το περιστατικό το συγκεκριμένο και έγινε η αεροδιακομιδή. Η μετακίνηση και μόνο τέτοιων περιστατικών είναι επισφαλής. Φανταστείτε πόσο στρεσογόνοι παράγοντες για ένα ανεύρυσμα είναι η απογείωση και η προσγείωση... Το γεγονός ότι αυτά τα περιστατικά αιμοδυναμικά ανά πάσα στιγμή καταρρίπτονται αποδεικνύει για μας ότι είναι πλήγμα που δε λειτουργεί η Καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ. Έχουμε καταγράψει τα πάντα. Αν μας ζητηθεί επισήμως με αίτηση, βεβαίως και θα τα παραδώσουμε σε όποιον τα ζητήσει».

Ο αναγνώστης μας εύλογα αντιλαμβάνεται πως, αν τέτοια περιστατικά απαιτούν σχεδόν άμεσες και επιτόπου ενέργειες, πόσο επιβαρυντικές ήταν οι ώρες που πέρασαν μέχρι τελικά ο 45χρονος να μεταφερθεί στην Αθήνα, όσο τα 4 νοσοκομεία των Αθηνών αδυνατούσαν να υπερβούν παγιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, όλα αυτά δε θα ετίθεντο καν... αν λειτουργούσε Καρδιοχειρουργική Κλινική στο ΠΑΓΝΗ.

Το "αν" των συνδικαλιστών της υγείας

Ο εκπρόσωπος των γιατρών του ΕΣΥ στο Ηράκλειο και πρόεδρός τους, ο κ. Στ. Δημητρακόπουλος, με αφορμή και αυτό το περιστατικό, αναφέρθηκε στη συνολικότερη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, σημειώνοντας με νόημα: «Φοβούμαι ότι πολύ σύντομα θα δούμε ανάλογα περιστατικά και σε άλλους τομείς της υγείας, ελπίζω όχι με την ίδια κατάληξη, δεν το αποκλείω όμως. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, αν δεν ανατραπεί, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τους πολίτες της Κρήτης».

Του Γιώργου Σαχίνη

Σχόλια