default-image

Επιστρέφουν στη γη και μαθαίνουν να κλαδεύουν

Οικονομία
Επιστρέφουν στη γη και μαθαίνουν να κλαδεύουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μηλιές, αχλαδιές και λιγότερο κερασιές, καστανιές και δαμασκηνιές, σε ένα υψόμετρο που υπερβαίνει τα χίλια μέτρα στον Κρουσώνα, στη θέση Λιβάδι, μαζεύτηκε ο κόσμος χθες, σε ένα εντυπωσιακό σεμινάριο κλαδέματος από το γεωπόνο του Δήμου Μαλεβιζίου Γιώργο Ιγνατιάδη.

Όλη η ομάδα των γεωπόνων της δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θέμη Κληρονόμο, ήταν εκεί για πολλές ώρες, από το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα, ανοίγοντας νέες προοπτικές. Εξάλλου, η οικονομική κρίση έχει σημάνει συναγερμό κυρίως στους νέους ανθρώπους, καθώς κυριάρχησαν στο σπουδαίο σεμινάριο κλαδέματος, δείχνοντας ότι η επιστροφή στο χωριό τους και σε αυτές τις καλλιέργειες αποτελεί τον αναγκαίο "άλλο" δρόμο, αντί του δρόμου της φτώχιας και της εξαθλίωσης!

Η προσπάθεια

Η "Ν.Κ." βρέθηκε χθες στο βουνό και κατέγραψε τη μεγάλη προσπάθεια του Δήμου Μαλεβιζίου για μια νέα αρχή, κυρίως, των νέων ανθρώπων που αφήνουν τη ζωή στην πόλη και παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον τα μαθήματα κλαδέματος για να παράγουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και σε ποιότητες καλύτερες από αυτές με τις οποίες έρχονται μήλα και αχλάδια από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Άλλωστε, ο κ. Ιγνατιάδης κατάγεται από τη βόρεια Ελλάδα και εκτός της επιστημονικής του ειδίκευσης στο συγκεκριμένο τομέα έχει και τεράστια προσωπική εμπειρία καλλιέργειας και παραγωγής μήλων και αχλαδιών. Με μεγάλη του ικανοποίηση, διαπίστωσε και ο ίδιος ότι οι αγρότες του Κρουσώνα "ρουφούσαν" τις γνώσεις που στην πράξη τούς έδωσε χθες, συμμετέχοντας ενεργά στα μαθήματα κλαδέματος.

Ενημέρωση

«Ο καθένας απ' αυτούς», όπως δήλωσε στη "Ν.Κ." στο τέλος του σεμιναρίου ο κ. Ιγνατιάδης, «έχει τη γνώση της εμπειρίας του στο μικροκλίμα, στο οποίο έχει την καλλιέργειά του. Αλλά πέρα από το σεμινάριο αυτό, εγώ τους είπα ότι μπορούν να απευθύνονται στους γεωπόνους, να ενημερώνονται και από διάφορα περιοδικά που αναφέρονται στην δεντροκομία, να έρθουν στη βόρεια Ελλάδα και ακόμα καλύτερα να επισκεφτούν οργανωμένα και την Ιταλία, όπου υπάρχει μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια τέτοιων προϊόντων»...

Η ελιά

Στο ερώτημά μας πόσο διαφορετικές είναι οι ανάγκες του κλαδέματος στην ελιά, που όλοι σχεδόν οι Κρητικοί γνωρίζουν σε σχέση με τις μηλιές και τις αχλαδιές, ο κ. Ιγνατιάδης μας είπε: «Η ελιά μας δίνει πιο αργά νέους βλαστούς, ενώ η μηλιά και τα οπωροφόρα δέντρα δίνουν πιο γρήγορα νέο βλαστό. Γι' αυτό μπορώ να κόψω περισσότερα κλαδιά για να διαμορφώσω το τελικό σχήμα του δέντρου. Εδώ είναι το σχήμα "κύπελλο", λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής. Και τα δέντρα αυτά σε σχέση με την ελιά θέλουν πιο κοντό κλάδεμα για να κάνουν ποιοτικό καρπό. Γιατί ο καρπός είναι μεγαλύτερου μεγέθους και πρέπει να είναι ποιοτικός για να είναι εμπορεύσιμος»...

Για το αν υπάρχει μέλλον στον Κρουσώνα από την καλλιέργεια της μηλιάς και της αχλαδιάς, ο κ. Ιγνατιάδης θεωρεί ότι «υπάρχει μέλλον αν βοηθηθεί η περιοχή. Να γίνουν λιμνοδεξαμενές για να μπορεί να ποτιστεί η καλλιέργεια. Διότι έχει απαιτήσεις σε νερό. Η ελιά είναι πιο ανθεκτική, ενώ τα οπωροφόρα θέλουν περισσότερο νερό. Θέλουν περισσότερους ψεκασμούς»...

Ελπίδα επιβίωσης η ύπαιθρος

«Λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κόσμος αναγκαστικά θα στραφεί και στην αγροτική παραγωγή και στις παλιές καλλιέργειες», τονίζει στην εφημερίδα μας και η γεωπόνος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του Δήμου Μαλεβιζίου κ. Ειρήνη Σφακιανάκη, η οποία χθες είχε ατελείωτες συζητήσεις και με πάθος προσπαθούσε και η ίδια να βοηθήσει με τις γνώσεις της τους παραγωγούς του Κρουσώνα και ιδιαίτερα τους νέους, παροτρύνοντάς τους να προχωρήσουν στη σύσταση ομάδας παραγωγών.

Από αριστερά προς τα δεξιά ο κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης, ο κ. Γιώργος Πυργιαννάκης, ο κ. Κωστής Μπελαντής, ο κ. Παύλος Μαυρικάκης.

«Και βλέπουμε ότι είναι εδώ πάρα πολλοί παραγωγοί, δεδομένου ότι θέλουμε κι εμείς να βοηθήσουμε ως γεωπόνοι του Δήμου, προκειμένου να μάθουν κάποια πράγματα που τόσα χρόνια νόμιζαν ότι γνώριζαν αλλά δεν τα γνώριζαν όπως έπρεπε. Το κλάδεμα είναι από τα βασικότερα στοιχεία για μια σωστή καλλιέργεια και ακολουθεί φυσικά αργότερα και το αραίωμα του καρπού. Γιατί παράγουμε πολύ καλά προϊόντα από πλευράς οργανοληπτικών συστατικών, όμως θα είναι ακόμα καλύτερα και πιο εμφανίσιμα, αλλά και σε πιο μεγάλο μέγεθος αν κλαδευτούν σωστά και αργότερα αραιωθούν»...

Όπως εξηγεί η κ. Σφακιανάκη, «η Ημαθία, το Πήλιο, το Ζαγόρι και άλλες περιοχές ουσιαστικά είχαν μπει στη διαδικασία αυτή από παλιά. Εμείς όμως, σαν παραγωγοί κατά κύριο λόγο αμπελιού και ελιάς, δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα πετάγαμε κάτι από τον καρπό, αφού όλα ήταν προς όφελος του παραγωγού. Όμως στα μήλα και τα αχλάδια καταλαβαίνει ο κόσμος ότι, όταν θα κλαδέψει σωστά και αργότερα θα αραιώσει σωστά, θα παράγει καλύτερο και πιο εμπορεύσιμο καρπό. Και πιο προσιτό στον κόσμο που έχει μάθει σε ένα μεγάλο μήλο και όχι σε ένα μικρό»...

Αναφορικά με τη ζήτηση που υπάρχει στα μήλα του Κρουσώνα, η Ειρήνη Σφακιανάκη λέει ότι «ο κόσμος τα ψάχνει πράγματι. Διότι εδώ τα φάρμακα που πέφτουν είναι πολύ λίγα. Είναι κατά κύριο λόγο βιολογική η παραγωγή. Οι βιοκαλλιεργητές είναι σε ποσοστό περίπου 30%».

Καταλήγοντας, αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης στις καλλιέργειες του Κρουσώνα στο Λιβάδι, η κ. Σφακιανάκη είναι κατηγορηματική: «Σαφέστατα και έχει προοπτικές. Και με άλλες καλλιέργειες, όπως καρυδιές και ροδακινιές. Τα έχουμε συζητήσει και με τους καλλιεργητές της περιοχής, αλλά θα πρέπει να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια. Και ο κάθε παραγωγός να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος του. Και με τη νέα ΚΑΠ αναγκαζόμαστε να μιλάμε πια για ομάδες παραγωγών. Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον. Έρχεται στο Δήμο και ρωτάει για εναλλακτικές καλλιέργειες. Αλλά τι να του πεις όταν πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τη διάθεση για να βάλει κάτι. Και είναι σίγουρο ότι μέσα από μια ομάδα παραγωγών ανοίγονται καλύτερες προοπτικές»...

«Θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε»

Όλοι οι παραγωγοί που μίλησαν στη "Ν. Κρήτη" λένε ότι είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν καλλιεργώντας μηλιές, αχλαδιές αλλά και άλλα δέντρα στο Λιβάδι. Ο Γιώργος Πυργιαννάκης είπε στην εφημερίδα μας: «Ουσιαστικά ο κόσμος μέσα από αυτό το σεμινάριο κλαδέματος τώρα ενημερώνεται. Και βλέπω ότι υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον. Που σημαίνει ότι ο κόσμος γυρνάει σιγά-σιγά στην παραγωγή».

Ο κ. Κώστας Μπελαντής θυμάται... «Να σας πω ότι σε αυτή την περιοχή είχαμε από τα παλιά τα χρόνια μεγάλες καλλιέργειες. Παλιά όλη αυτή η περιοχή που βλέπετε σπερνόταν με σιτηρά και διάφορα άλλα. Στο σημείο αυτό που βρισκόμαστε ήταν παλιά τα αλώνια. Και από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μαζεύονταν όλοι οι Κρουσανιώτες σε μια μικρή περιοχή και αλώνευαν, διασκέδαζαν και συνάμα εισπράττανε και τον καρπό που έβγαζαν. Τώρα έβγαλαν τα σιτηρά και έβαλαν τα μήλα. Είναι μια ωραία παραγωγή, που έχει εισόδημα όταν περιποιείσαι την καλλιέργειά σου. Εγώ έχω δέντρο που έχει βγάλει 200 κιλά μήλα, εμπορεύσιμα, μετά την αραίωση».

Ο κ. Γιώργος Πιτσικάκης λέει από την πλευρά του: «Πριν από 30 με 40 χρόνια βγήκαμε εδώ οι πρώτοι παραγωγοί και αρχίσαμε να καλλιεργούμε αυτά τα είδη, διότι πρωτύτερα εδώ όλη η περιοχή σπερνόταν με σιτηρά. Οι Κρουσανιώτες με τα σιτηρά εξασφάλιζαν τα άχυρα για τα ζώα τους και κρατούσαν τον καρπό για τα νοικοκυριά τους. Μετά ο κόσμος είχε σταματήσει να σπέρνει και ξεκινήσαμε εμείς με μήλα και αχλάδια. Βάλαμε αρχικά απ' όλα τα δέντρα να δούμε ποιο δέντρο θα επιβιώσει καλύτερα. Μέχρι και αμπέλι έβαλαν κάποιοι. Στην πορεία, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι αυτό που επιβιώνει είναι η μηλιά».

Υπάρχει ζήτηση

Όπως τόνισαν οι παραγωγοί στην εφημερίδα μας, μεγάλη είναι η βοήθεια που έχουν βρει από τα σούπερ-μάρκετ «Χαλκιαδάκη», τόσο για τα βιολογικά όσο και για τα συμβατικά μήλα και αχλάδια. Εκτός από τον «Χαλκιαδάκη», είναι και τα βιολογικά καταστήματα στα οποία καταλήγουν μεγάλες ποσότητες βιολογικών μήλων του Κρουσώνα, ενώ γίνεται διακίνηση και μέσα από τις λαϊκές. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Μαλεβιζίου Θέμης Κληρονόμος τόνισε στην εφημερίδα μας ότι στα σχέδια του Δήμου βρίσκεται και δημιουργία λαϊκής που θα διακινεί αποκλειστικά και μόνο αγροτικά προϊόντα.

Και αγροτοτουρισμός

Στην περιοχή έχει αναπτυχθεί και ο αγροτοτουρισμός. Ο Γιάννης Τσικανδυλάκης, γνωστός μέχρι και πέρυσι για την εταιρεία μηχανημάτων που είχε, αποφάσισε βγαίνοντας στη σύνταξη να συνδυάσει την καλλιέργεια της μηλιάς με αγροτοτουριστική μονάδα. «Έβλεπα ότι κάθε Κυριακή που είμαστε εδώ όποιος περνούσε έλεγε πόσο πολύ του άρεσε. Κι έτσι πήρα την απόφαση να φτιάξω μια μονάδα μέσα από το πρόγραμμα αγροτοτουρισμού. Βέβαια, με την κρίση τώρα η κίνηση έχει μειωθεί, αλλά υπάρχει δουλειά ιδιαίτερα από τους ξένους που έρχονται το καλοκαίρι. Όμως, υπάρχει κόσμος και από την Κρήτη που έρχεται εδώ πάνω και τώρα το χειμώνα τα σαββατοκύριακα. Υπάρχει ενθουσιασμός, διότι βλέπουν το καλοκαίρι τα μήλα που έχουμε, τους δίνουμε και τρώνε φρέσκα προϊόντα, θερίζουμε, αλωνίζουμε, οι βοσκοί αρμέγουν τα ζώα τους και όλα αυτά αρέσουν στους επισκέπτες μας».

Πειράματα φυτοπροστασίας

Ο γεωπόνος του δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης μάς ξενάγησε όμως και σε κτήμα όπου έχουν τοποθετηθεί πειραματικά παγίδες. «Είχαμε κάνει πειραματική εργασία βάσει πτυχιακής εργασίας δύο σπουδαστριών. Και τοποθετήσαμε μια γυάλινη παγίδα για να δούμε τι έντομα προσβάλλουν τις καλλιέργειες. Και βρήκαμε κάποιο μικρό ποσοστό πληθυσμού από μύγα Μεσογείου, η οποία κάνει ζημιά και στα αχλάδια και στα μήλα, όπως και σε όλα τα φρούτα. Αλλά αντιθέτως η καρπόκαψα θερίζει, όπως φαίνεται από μια άλλη παγίδα που τοποθετήσαμε στο ίδιο κτήμα. Η καρπόκαψα προσβάλλει τα φρούτα και βλέπουμε πολλές φορές στοές μέσα στα μήλα».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News