default-image

Εμβάσματα στο εξωτερικό έχουν 130 εφοριακοί

Οικονομία
Εμβάσματα στο εξωτερικό έχουν 130 εφοριακοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από τη νέα έκθεση της τρόικας (Κομισιόν και ΔΝΤ), η οποία, πέρα από την ανεπάρκεια του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, αποκαλύπτει πως 130 εφοριακοί, άνθρωποι δηλαδή που μεταξύ άλλων είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο όλων έστειλαν εμβάσματα  στο εξωτερικό, έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω.

Πιο αναλυτικά, η έκθεση της τρόικας αναφέρει ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων παρέλαβε πρόσφατα στοιχεία 130 υπάλληλων που έχουν εμβάσει ποσά σε ξένη τράπεζα, ενώ επισημαίνει ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις φορολογικές δηλώσεις των συζύγων τους.  

Όπως τονίζεται στην έκθεση, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δε συνάδουν με τα εισοδήματά τους τα εν λόγω ποσά, θα τους επιβληθούν ποινές που θα φτάνουν έως και την απόλυσή τους.

Σημειώνεται ότι η απόρρητη έκθεση για τον ελληνικό φοροελεγκτικό μηχανισμό διαπιστώνει υποστελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών, γερασμένο προσωπικό και έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής.

Συγκεκριμένα στην έκθεσή τους οι τροϊκανοί επισημαίνουν πως οι υπηρεσίες αιχμής είναι υποστελεχωμένες, ενώ οι περισσότεροι ελεγκτές στις ΔΟΥ δεν έχουν το δικό τους χώρο εργασίας και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ζητείται δε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της αυτονομίας του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Διαπιστώνεται μάλιστα ότι στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης των Ληξιπρόθεσμων απασχολούνται 37 άτομα, από 50 που θα έπρεπε να είναι, και χωρίς την κατάλληλη μηχανογραφική υποστήριξη.

Στην έκθεσή της η τρόικα επισημαίνει πως το 2012 ολοκληρώθηκε μόνο το 25% των ελέγχων που είχαν προγραμματιστεί κυρίως λόγω έλλειψης ελεγκτικού προσωπικού. Για το λόγο αυτό προτείνει την άμεση πρόσληψη 200 επιπλέον ελεγκτών για να επιτευχθεί ο στόχος του τέλους Μαρτίου και ζητά, γενικά, την αύξηση των νεοπροσλαμβανόμενων ελεγκτών από την αγορά εντός του πλαισίου των προτεραιοτήτων και των περιορισμών των προσλήψεων στο Δημόσιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News