Ειδήσεις

"2,3 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου"

Περίπου 2,3 δισ. ευρώ έχει πληρώσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου το κράτος έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, μέχρι το τέλος Μαρτίου το ποσό θα φτάσει τα 3,7 δισ. και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν επιστραφεί 7 δισ ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, από το Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Το Φεβρουάριο συνεχίστηκε, με επιταχυνόμενο ρυθμό, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς ιδιώτες.
Η εν λόγω διαδικασία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεδομένης της συμβολής της στην τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αλλά και ευρύτερα στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Φεβρουαρίου του 2013, έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο Οικονομικών η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Το Φεβρουάριο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποδέσμευσε προς τα υπουργεία το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των φορέων που επιχορηγήθηκαν είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), το Νοσηλευτικό Ίδρυμα ΜΤΣ-ΝΙΜΤΣ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), τα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι μέσω αυτών, μεταξύ άλλων, χορηγήθηκαν 4.457 εφάπαξ από το ΤΠΔΥ και 1.100 εφάπαξ από το ΤΑΥΤΕΚΩ.

Επίσης, τα αιτήματα που βρίσκονται μέχρι σήμερα σε διαδικασία αξιολόγησης ανέρχονται στο ύψος των 1,4 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης στα 3,7 δισ. ευρώ.
Εκτιμούμε ότι το ανωτέρω ποσό θα αποδεσμευτεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τα υπουργεία μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013.

Δηλαδή, θα έχουμε επιτύχει πλήρως το στόχο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι αρμόδιοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εργάζονται με μεθοδικότητα, γοργούς ρυθμούς, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και, βεβαίως, σε αυστηρό πλαίσιο».

Σχόλια