default-image

Συνάντηση του δικτύου για τις ΒΑΠΕ

Κρήτη
Συνάντηση του δικτύου για τις ΒΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εξελίξεις  μετά την προσφυγή του Παγκρήτιου Δικτύου αγώνα κατά των ΒΑΠΕ στο Συμβούλιο Επικρατείας και η οποία εκδικάζεται αύριο 1η του μήνα , είναι το θέμα της συνάντησης που διοργανώνει το δίκτυο στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι.

Την προσφυγή συνυπέγραψαν με πληρεξούσια προς τους δικηγόρους του δικτύου 1275 πολίτες από κάθε γωνιά της Κρήτης και 10 Δημοτικά Συμβούλια.

2  Πανελλήνιοι φορείς , 4 Παγκρήτιοι ,  78 επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί .

Σε ανακοίνωση του Δικτύου αναφέρεται :

''Η εκδίκαση της προσφυγής είναι κρίσιμη όχι μόνο για την Κρήτη μα για όλη την Ελλάδα διότι είναι:

α) η πρώτη εκδίκαση με επίκεντρο τον νόμο fast track

β) η  πρώτη εκδίκαση για επενδύσεις ΑΠΕ σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Για την Κρήτη εκτός των παραπάνω λόγων είναι:

 α) η πρώτη  ξεκάθαρη περίπτωση παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ με στόχο την εξαγωγή.

β) η πρώτη περίπτωση πανελλαδικά που εκδικάζονται μαζικά επενδύσεις ΑΠΕ σε εκτάσεις που είναι ιδιόκτητες στο μεγαλύτερο τους ποσοστό και είναι διάσπαρτες σε όλη τη Κρήτη''.

Οι προσφυγές υποβλήθηκαν κατά των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  Οικονομικών, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πολιτισμού και Τουρισμού, και της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων που υπέγραψαν.

Η επιβολή με φαστ τρακ διαδικασία εγκατάστασης αιολικών Β-ΑΠΕ σε 69 βουνοκορφές της  Κρήτης, με 796 ανεμογεννήτριες, που απαιτούν χιλιάδες τόννους μπετόν για τη θεμελίωσης τους και χιλιόμετρα νέων δρόμων και δικτύων,  και ενός ηλιοθερμικού εργοστασίου σε οροπέδιο της Σητείας, έπρεπε να απαντηθεί μαζικά, ηχηρά και άμεσα, όπως και έγινε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News