default-image

Η πρώτη ελαστική μπαταρία-"τσιρότο"

Επιστήμη
Η πρώτη ελαστική μπαταρία-"τσιρότο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν για πρώτη φορά μια επίπεδη και ελαστική μπαταρία λιθίου-ιόντων σαν τσιρότο, η οποία, όταν τεντωθεί, τριπλασιάζεται σε μέγεθος, χωρίς να χάνει καθόλου την ενεργειακή απόδοσή της. Η ελαστική μπαταρία, που δουλεύει για οκτώ έως εννέα ώρες, μπορεί μάλιστα να επαναφορτιστεί ασύρματα από μικρή απόσταση.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Northwestern και Ιλινόις, με επικεφαλής τον Τζον Ρότζερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σύμφωνα με το BBC, ενσωμάτωσαν πάνω σε ένα ελαστικό πολυμερές μικροσκοπικές "νησίδες" υλικών που αποθηκεύουν ενέργεια.

Οι μπαταρίες είναι πολύ δύσκολο να σμικρυνθούν ή να γίνουν εύκαμπτες χωρίς να εμφανίσουν μείωση στην ενεργειακή απόδοσή τους.

Προς το παρόν, οι ερευνητές, που έδειξαν ότι η μπαταρία λειτουργεί ανάβοντας με αυτήν μια λάμπα LED, έχουν καταφέρει να πετύχουν έως 20 κύκλους φόρτισης-επαναφόρτισης, κάτι που όμως πρέπει να βελτιώσουν περαιτέρω, αν θέλουν η εφεύρεσή τους να έχει τύχη στην αγορά μελλοντικά.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι, αν αυτό καταστεί εφικτό, η μπαταρία τους θα μπορούσε, εκτός των άλλων εφαρμογών, να αξιοποιηθεί δεόντως σε βιονικά εμφυτεύματα (στα μάτια, τον εγκέφαλο κ.α.), καθώς και σε άλλες φουτουριστικές κυβερνο-εφαρμογές (π.χ. σε ρομποτικό δέρμα).

Όμως, η παραγόμενη ενέργεια από μια τέτοια μπαταρία δύσκολα θα είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει ένα φορητό υπολογιστή, ίσως ούτε καν έναν ισχυρό λαμπτήρα φωτισμού. Όμως, σε κάθε περίπτωση, διευρύνει την γκάμα εφαρμογών των μπαταριών σε πεδία που δεν επιτρέπουν οι συμβατικές μπαταρίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News