Ειδήσεις

Κόβονται εξετάσεις, φάρμακα και επίδομα τοκετού

Αρκετές περικοπές σε φάρμακα, εξετάσεις και επιδόματα θα δουν το επόμενο διάστημα όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ.  

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, καταργείται το επίδομα τοκετού, μειώνονται οι φυσικοθεραπείες σε 10 από 12 ανά ασθενή και η αποζημίωση σε 15 ευρώ από 20 για κάθε συνεδρία, περιορίζεται το ποσό που χορηγείται για γυαλιά οράσεως στα 100 ευρώ από 150, ενώ διπλασιάζεται ο χρόνος αναμονής. Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ θα υποχρεωθεί να μειώσει περαιτέρω το ιατρικό του προσωπικό κατά 10% το 2013, μετά από απαίτηση της τρόικας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι καταργείται το επίδομα τοκετού, καθώς στοίχισε 19 εκατ. ευρώ το 2012, αφού, όπως είπε, δόθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δε γεννούν σε δημόσιο νοσοκομείο. «Αφού ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα», τόνισε ο κ. Σαλμάς.

Περίπου 16 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των νεφροπαθών  και 20 εκατ. ευρώ από τις φυσικοθεραπείες, για τις οποίες ο κ. Σαλμάς υποστήριξε ότι συνταγογραφούνταν αφειδώς.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μεγάλη δαπάνη δημιουργήθηκε και από την αποζημίωση για γυαλιά οράσεως που άγγιξε τα 73 εκατ. ευρώ το 2012. Με τις νέες ρυθμίσεις, μειώνεται η αποζημίωση στα 100 ευρώ και διπλασιάζεται ο χρόνος αναμονής, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 42 εκατ. ευρώ.

Ανακοινώνοντας ότι θα προκύψει συνολική μείωση 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες ΕΟΠΥΥ φέτος, με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Παροχών Υγείας και την περιστολή τής φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Σαλμάς τόνισε ότι «πέρυσι όλοι μιλούσαν για κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ. Τώρα που φαίνονται τα αποτελέσματα του νοικοκυρέματος που κάνουμε, οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν ξανά αξιόπιστη δημόσια ασφάλιση υγείας».

Επίσης εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ προβλέπεται από τις διορθώσεις στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) στις ιδιωτικές κλινικές. Το 2012 οι δαπάνες για ΚΕΝ εκτοξεύτηκαν, είπε ο κ. Σαλμάς, διότι υπήρχαν κενά στο νόμο και οι κλινικές χρέωναν ΚΕΝ και στους χρόνιους ασθενείς.

Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ θα δαπανήσει περίπου 93 εκατ. ευρώ λιγότερα το 2013, μετά την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων. «Η διαπραγμάτευση επέφερε μείωση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι η μαγνητική τομογραφία κόστιζε 240 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ το 2012, ενώ φέτος η τιμή της καθορίστηκε σε 135 ευρώ, ενώ η αξονική τομογραφία κόστιζε 71 ευρώ και τώρα κοστίζει από 40 ευρώ.

Ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί το πλαίσιο συμβάσεων με τους γιατρούς, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες κάθε περιοχής, αφού υπάρχουν περιοχές που δε διαθέτουν συμβεβλημένο παιδίατρο ή καρδιολόγο.

Τις επόμενες ημέρες θα γνωστοποιηθεί σχέδιο, βάσει του οποίου θα δοθούν οικονομικά κίνητρα σε όσους γιατρούς συνάψουν σύμβαση με τον Οργανισμό σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες.

Πάντως, ο ΕΟΠΥΥ θα υποχρεωθεί να μειώσει περαιτέρω το ιατρικό του προσωπικό κατά 10% το 2013, μετά από απαίτηση της τρόικας. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει 5.772 γιατρούς από τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, 5.500 συμβεβλημένους και 540 γενικούς γιατρούς.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι έως το τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που ανέρχονται σε 1,942 δισ. ευρώ.

Σχόλια