default-image

Αύξηση απειλών στις κινητές συσκευές

Επιστήμη
Αύξηση απειλών στις κινητές συσκευές

 Η ESET όπως κάθε χρόνο, αξιοποιώντας τις ομάδες έρευνας που διαθέτει παγκοσμίως εξέδωσε έκθεση με την αξιολόγηση των απειλών που σημειώθηκαν το 2012 και προβλέψεις για το 2013.

Σύμφωνα με αυτή, αναμένεται σημαντική αύξηση του κακόβουλου λογισμικού που προσβάλλει κινητές συσκευές, διεύρυνση της διάδοσης malware μέσω των websites και συνεχόμενη αύξηση των botnets καθώς και των επιθέσεων στο cloud με αποτέλεσμα διαρροές πληροφοριών.

Κατά το 2012 παρατηρήθηκε η εδραίωση κακόβουλων προγραμμάτων σχεδιασμένων να προσβάλλουν συσκευές που βασίζονται στην τεχνολογία Android, δεδομένης μάλιστα της αύξησης χρήσης των συγκεκριμένων συσκευών.

H εταιρεία ερευνών Juniper Research εκτιμά ότι το 2013, ο αριθμός των χρηστών που θα χρησιμοποιούν τα smartphones τους για να διεκπεραιώσουν οικονομικές συναλλαγές θα ανέλθει στους 530 εκατομμύρια, τη στιγμή που το 2011 300 εκ. χρήστες είχαν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω των τηλεφωνικών συσκευών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ESET θεωρεί ότι το 2013 θα υπάρξει σημαντική αύξηση του malware που προσβάλλει κινητές συσκευές, προβλέποντας μάλιστα ότι θα γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο, επεκτείνοντας το φάσμα των κακόβουλων ενεργειών που προκαλεί στις μολυσμένες συσκευές.

Σε ότι αφορά στο malware για Android η ESET εκτιμά ότι θα υπάρξουν τρεις τύποι "συμπεριφορών": κλοπή πληροφοριών (spyware), αποστολή μηνυμάτων SMS με τηλεφωνικούς αριθμούς υψηλής χρέωσης, και μετατροπή των συσκευών σε "Ζόμπι" (botnet).

Από το 2010, το κακόβουλο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για την κλοπή δεδομένων και τη δημιουργία εσόδων για τους κυβερνοεγκληματίες έχει εδραιωθεί. Κατά το 2011, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στα botnets και φέτος διατηρούν σταθερά ανοδική πορεία παγκοσμίως.

Η αποθήκευση δεδομένων στο cloud αποτελεί άλλη μία τάση που έχει αυξηθεί κατά το 2012. Παρόλο που η τεχνολογία αυτή διευκολύνει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες από οποιαδήποτε συσκευή που συνδέεται στο Internet, παράλληλα βάζει τις συσκευές αυτές στο στόχαστρο απειλών, που μπορούν να παραβιάσουν την ασφάλεια των δεδομένων και να προκαλέσουν διαρροές.

Αυτό αποδείχτηκε όταν κυβερνοεγκληματίες απέκτησαν πρόσβαση σε λογαριασμούς Dropbox, κλέβοντας στοιχεία πρόσβασης χρηστών από κάποια άλλη πηγή. Συμβάντα διαρροών παρατηρήθηκαν και σε δημοφιλείς web υπηρεσίες όπως στο LinkedIn και το Yahoo, ενώ γνωστά πιστωτικά ιδρύματα όπως η Visa και η MasterCard αναγκάστηκαν να εκδώσουν ειδοποιήσεις όταν ένα σύστημα επεξεργασίας πληρωμών αντιμετώπισε πρόβλημα διαρροής πληροφοριών. Το περιστατικό αυτό επηρέασε συνολικά 56.455 λογαριασμούς και για τις δύο εταιρίες, από τους οποίους οι 876 χρησιμοποιήθηκαν για κάποιο είδος εξαπάτησης.

Πηγή: e-pcmag.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News