default-image

Παρέμβαση Αυγενάκη για το αίμα από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό

Υγεία
Παρέμβαση Αυγενάκη για το αίμα από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την περιορισμένη χορήγηση αίματος από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό λόγω των συσσωρευμένων οφειλών αναδεικνύει ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με παρέμβαση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και  Ιωάννη Βρούτση αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή της υπηρεσίας μεταγγίσεων της ανθρωπιστικής οργάνωσης, ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός θα μειώσει κατά το ήμισυ τις μονάδες αίματος που παρέχει στην Ελλάδα λόγω της συσσώρευσης των οφειλόμενων ποσών.

Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του προς τα αρμόδια υπουργεία, «οι καθυστερούμενες οφειλές της Ελλάδας στον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό έφταναν τα 4 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ σήμερα το έλλειμμα έχει φθάσει στα πέντε εκατομμύρια ευρώ».

Η λήψη της απόφασης για μείωση του παρεχόμενου αίματος κατέστη αναπόφευκτη, καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές καλύπτουν μόνο τα έξοδα διαχείρισης, εργαστηρίου και επιμελητείας, ενώ το ίδιο το αίμα προσφέρεται δωρεάν. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι παραδόσεις μονάδων αίματος θα μειωθούν σταδιακά από το 2015 για να φτάσουν στο ήμισυ του σημερινού όγκου το 2020.

Τέλος, ο Ηρακλειώτης βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά και ζητά να υπάρξει σχεδιασμός τόσο ώστε να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη έλλειψη αίματος όσο και για την ενθάρρυνση της αιμοδοσίας στη χώρα μας, που θα περιορίσει τις ανάγκες εισαγωγών αίματος από το εξωτερικό σε σημαντικό βαθμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News