default-image

Εκδήλωση για τον "άγνωστο Βάρναλη"

Πολιτισμός
Εκδήλωση για τον "άγνωστο Βάρναλη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η εκδήλωση- παρουσίαση του βιβλίου του Ηρακλή Κακαβάνη "Ο Αγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του". Την εκδήλωση πραγματοποίησαν ο σύλλογος "Οι φίλοι των Γραμμάτων" και το βιβλιοπωλείο Πετράκη.

Η εκδήλωση ήταν ένα πολιτιστικό γεγονός για την πόλη των Χανίων, αφού ήταν ευκαιρία να επικοινωνήσει με την ποίηση και το στοχασμό του Βάρναλη. Την εκδήλωση αγκάλιασε τόσο ο κόσμος όσο και τα τοπικά ΜΜΕ. Η αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου γέμισε ασφυκτικά. Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι συμμετείχαν περίπου 140 άτομα. Αυτό όμως που έκανε εντύπωση ήταν η κοινωνική και ηλικιακή σύνθεση του ακροατηρίου. Παρούσες τέσσερις γενιές. Μαθητές, φοιτητές και απόφοιτοι, ενεργοί επιστήμονες και άνθρωποι του μόχθου και συνταξιούχοι. Δεν την αντιμετώπισαν ούτε σαν συνηθισμένη εμπορική εκδήλωση, ούτε διάλεξη, ούτε φιλολογικό σουαρέ. Συμμετείχαν ψυχή τε και σώματι. Χαρακτηριστικά, στα τέσσερα μουσικά εμβόλιμα της εκδήλωσης το κοινό συνόδευε την 5μελή ορχήστρα που αποτελούσαν οι Παναγιώτης Λεοντόπουλος, Στέλιος Μαραγκάκης, Νάγια Πιέρρου, η Σοφία Σακελλαρίου και ο Ηλίας Ψυλλάκης.

Ο Ηρακλής Κακαβάνης είπε μεταξύ άλλων ότι: «Ο Κώστας Βάρναλης παραμένει σύγχρονος γιατί και στην εποχή του και σήμερα απευθύνεται στην κοιμισμένη συνείδηση που παθητικά περιμένει την αφύπνιση. Οσο υπάρχει κοινωνική ανισότητα θα είναι και ο Βάρναλης επίκαιρος, όσο επίκαιρο είναι το αίτημα για κοινωνική αλλαγή για ένα κόσμο καλύτερο θα είναι επίκαιρος και ο Βάρναλης και αυτό όχι μέσα από την μηχανιστική του έννοια αλλά ως ανάγκη για το σήμερα για να απαντήσει στα προβλήματα που ζούμε. Η επιρροή το έργου του Βάρναλη φαίνεται και από το γεγονός ότι η μελοποιημένη ποίησή του ερμηνεύεται από τραγουδιστές όπως ο Μάλαμας, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης και πολλοί άλλοι. Χαρακτηριστική και η ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη που έχει συνδεθεί με τον '"κυρ Μέντιο", το τραγούδι που εκφράζει όσο λίγα την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Η φωνή του Ξυλούρη στον "κυρ Μέντιο" συμβολίζει όλους τους εργατικούς αγώνες. Δεν υπάρχει διαδήλωση εργατική που να μην τη δένει η φωνή του Ξυλούρη».

Ο Δημήτρης Δαμασκηνός από το σύλλογο οι "Φίλοι των Γραμμάτων" είπε: «Η συγγραφική δουλειά του Ηρακλή Κακαβάνη είναι πολύ αξιολόγη. Από τη σεμνότητά του ο συγγραφέας δεν την προβάλλει στο βαθμό που της αξίζει. Παρουσιάζει μεγάλο φιλολογικό ενδιαφέρον και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να βγουν και άλλα βιβλία για τον Βάρναλη. Συμβάλει επίσης πάρα πολύ στο να αναδειχθούν άγνωστα σημεία της ποίησης του Βάρναλη. Γιατί ο Βάρναλης είναι ο πατριάρχης της αγωνιστικής λογοτεχνίας. Στη δημιουργική του 10αετία ανέβηκε στον Λογοτεχνικό Παρνασσό και μπορεί να συγκριθεί με τους κορυφαίους της παγκόσμιας λογοτεχνίας».

Για το βιβλίο μίλησε και η Μαρία Μαθιουδάκη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Πρεκατσάκης. Η εκδήλωση διανθίστηκε με μελοποιημένα ποιήματα του Βάρναλη, που απήγγελιάν ο Αντώνης Τασουρουνάκης, η Βίκυ Παπαναγιώτου, ο Γιώργος Βολάνης, η Μαρία Μαθιουδάκη και ο Δημήτρης Δαμασκηνός, ενώ στην έναρξή της προβλήθηκε και ένα ντοκιμαντέρ του Τ. Ψάρρα για τον ποιητή και σκηνές από την πάνδημη κηδεία του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News