default-image

Ο πόλεμος στον… κήπο

Life
Ο πόλεμος στον… κήπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα πρωτότυπο τρόπο βρήκε ένας λάτρης της στρατιωτικής ιστορίας και πρώην δάσκαλος ιστορίας, ο Άντριου Ρόμπερτσοου, για να μελετήσει τη ζωή του Βρετανού στρατιώτη κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατασκεύασε στην κήπο του σπιτιού του ένα όρυγμα 18 μέτρων του μεγάλου πολέμου με όλα τα αξεσουάρ.

Ήτοι σάκους από άμμο, συρματοπλέγματα, μια πρόχειρη κουζίνα και άλλα σχετικά. Ο ιστορικός για να μπει στα… χαρακώματα της ίδιας της ιστορίας - κυριολεκτικά βεβαίως - κατέστρεψε τον κήπο του απομακρύνοντας τόνους χώματος, δουλεύοντας πάνω σε χάρτες και ιστορικά στοιχεία. Πολύτιμη ήταν η συνδρομή βετεράνων του μεγάλου πολέμου, που κατέθεσαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, αλλά και Βρετανοί στρατιώτες οι οποίοι μόλις πρόσφατα επέστρεψαν από το Αφγανιστάν.

Ο ίδιος επιστράτευσε ειδικούς στη γεωλογία και την τοπογραφία, ώστε το εγχείρημά του να είναι όσο πιο πιστό γινόταν στην ιστορία, για να μπορεί να αποκτήσει τόσο ο ίδιος όσο και οι επισκέπτες την αυθεντική εμπειρία ζώντας τις σκληρές κλειστοφοβικές συνθήκες μέσα στα χαρακώματα.

Έστω και εκ του ασφαλούς. Μόλις ολοκληρώθηκε το όρυγμα ο Άντριου έκανε ένα πείραμα διάρκειας 24 ωρών με δέκα άντρες, ανάμεσά τους αρχαιολόγους και ηθοποιούς με τα κοστούμια της εποχής και την πιστή αναπαράσταση των συνθηκών που βίωναν οι στρατιώτες μέσα στα ορύγματα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στο πείραμα σχεδόν κάθε μιάμιση ώρα μονολογούσε «δεν ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο», γεγονός που αποδεικνύει ότι όσο και αν νομίζει κάποιος ότι γνωρίζει πιστά την ιστορία στην πραγματικότητα είναι άλλο πράγμα να τη διαβάζεις και άλλο να τη βιώνεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γείτονες και οι περαστικοί που πλησίαζαν περίεργοι τον κήπο μόλις πληροφορούνταν το σκοπό των εργασιών έσπευσαν να προσφέρουν τσάι ή συμβουλές ή την άποψή τους ή ακόμα και να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση των χαρακωμάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News