default-image

"Ψοφίμια" στα πιάτα μας

Υγεία
"Ψοφίμια" στα πιάτα μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλογίσιο κρέας και μάλιστα από άρρωστα ζώα ή ψοφίμια μπορεί να έχει φτάσει στο τραπέζι ακόμα και των Κρητικών, όπως τονίζει στη "Ν.Κ." ο επιστημονικός συνεργάτης στο "Δημόκριτο", πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός.

«Αγοράζοντας μόνο φρέσκα κρέατα, φρούτα και λαχανικά και ιδιαίτερα στην Κρήτη, που τα έχετε σε αφθονία, είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος προστασίας της υγείας μας», λέει χαρακτηριστικά, ενώ καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το ελληνικό κράτος για έλλειψη θωράκισης απέναντι στα διατροφικά σκάνδαλα, που κάθε τόσο ταλανίζουν την... "πολιτισμένη Δύση"!

«Την περασμένη Παρασκευή η πολύ γνωστή και διεθνούς φήμης εφημερίδα "Γκάρντιαν" σε πρωτοσέλιδό της ανέφερε ότι 60 εκατομμύρια κιλά από αλογίσιο, γαϊδουρινό και φοραδίσιο κρέας κυκλοφόρησαν κατά το 2012 σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αναφέρει επίσης ότι 34.700 κιλά από αλογίσιο κρέας ήρθαν στην Ελλάδα. Και δεδομένου ότι δε γίνονταν στην Ελλάδα έλεγχοι για αλογίσιο κρέας στους κατεψυγμένους κιμάδες και σε διάφορα άλλα σκευάσματα, είτε με μακαρόνια είτε με άλλα προϊόντα, είναι πολύ πιθανόν αυτά να καταναλώθηκαν από ανυποψίαστους καταναλωτές»...

Ο κ. Κατσαρός τονίζει ότι δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί αποσύρσεις κατεψυγμένων κρεάτων από διάφορες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Κρήτη.

«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ο ΕΦΕΤ έπρεπε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο να κάνουν σχετικούς ελέγχους. Αλλά δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα, παρά το γεγονός ότι είναι αποδέκτες 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά το γεγονός ότι 60 εκατομμύρια κιλά είναι πολύ μεγάλη ποσότητα και παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Άγγλος πρωθυπουργός Κάμερον έκανε δηλώσεις και είπε ότι, ανεξάρτητα αν είναι επικίνδυνα για την υγεία αυτά τα κρέατα ή όχι, είναι απαράδεκτο σε ανθρώπους που αγοράζουν κρέας από μοσχάρι να βρίσκεται ότι είναι αναμεμιγμένο μέχρι 30% και σε κάποιες περιπτώσεις και παραπάνω από αλογίσιο, γαϊδουρίσιο ή φοραδίσιο κρέας»...

"Ξεφορτώθηκαν" ψοφίμια

Η "Ν.Κ." ρώτησε τον Νίκο Κατσαρό, όμως, και για το γεγονός ότι το αλογίσιο κρέας σε χώρες όπως την Ιταλία και αλλού είναι πανάκριβο. Και θεωρείται, μάλιστα ως ιδανική τροφή για ανθρώπους με χαμηλό αιματοκρίτη. Η απάντησή του ωστόσο ήταν κατηγορηματική: «Το αλογίσιο κρέας επιτρέπεται στο Βέλγιο, στην Αγγλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία κ.λπ. Και πράγματι είναι πιο ακριβό από το μοσχαρίσιο.

Όμως κανείς δε νοθεύει κάτι με κάτι πιο ακριβό. Επομένως, αυτά τα κρέατα από αλογίσιο ή φοραδίσιο ή γαϊδουρινό κρέας, ήταν γερασμένα, ήταν υποβαθμισμένα, ήταν ακατάλληλα για να πάνε για σφαγή και να οδηγηθούν στα εστιατόρια που έχουν τέτοιου είδους κρέας. Άρα ή ήταν άρρωστα ή ήταν γηρασμένα, ή ήταν υποβαθμισμένα σαν κρέατα. Και γι' αυτό αναμίχθηκαν με τους κατεψυγμένους κιμάδες. Είναι προφανές γι αυτό»...

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ, «αν ήταν καλό αυτό το κρέας, θα αναγραφόταν και θα ήταν και ακριβότερο. Μάλιστα, οι Αρχές στην Αγγλία ακόμα ψάχνουν για μία ουσία, τη φένικ βουτανόλη, που είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, η οποία χρησιμοποιείται στα άλογα σαν αντιπυρετικό ή για τον πονοκέφαλο. Αλλά μπορεί κάποια από τα κρέατα αυτά να ήταν βεβαρυμμένα και με ορμόνες και ποιος ξέρει και με πόσα άλλα που κάνουν κακό στην ανθρώπινη υγεία»...

Κύκλωμα ρομά

«Ήταν ένα ολόκληρο κύκλωμα», μας είπε ο Νίκος Κατσαρός, «που λειτουργούσε σε όλη τη διάρκεια του 2012 και απ' ό,τι φαίνεται προέρχεται από τη Ρουμανία. Αν κανείς διερωτόταν «μα καλά, τόσες χιλιάδες αλόγων έχουν σφαγιαστεί;», μπορεί να πάρει την απάντηση από το γεγονός ότι βρέθηκε πως οι ρομά στη Ρουμανία, σε διασύνδεση με τις γειτονικές χώρες - Ουγγαρία κ.λπ. - που χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τις οποίες έχουν άλογα, ήταν και εκείνοι που διοχέτευσαν το κρέας αυτό στις αγορές και τα σφαγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

"Κάναμε ελέγχους" για το κρέας

Στο μεταξύ, «βρέθηκε αλογίσιο κρέας και στην Κρήτη, αλλά καθαρό και όχι εμβολιασμένο με ορμόνες», είπε μιλώντας στο Ράδιο 98,4 και στο δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο διευθυντής Εργαστηριακών Αναλύσεων του ΕΦΕΤ Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως είπε, έχει ανιχνευτεί στα εργαστήρια του ΕΦΕΤ σε διάφορα προϊόντα αλογίσιο κρέας εμβολιασμένο, σε μικρές ποσότητες, κυρίως στη Θεσσαλονίκη». Και έκανε λόγο για έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και στη χώρα μας σε παιδικά γλυκίσματα-ζελεδάκια, μετά την ανίχνευση ιστών αλόγου σε πολλά από αυτά, που ελέγχθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  

Πρόβλημα και με τις κονσέρβες

Μεγάλος είναι το τελευταίο διάστημα ο θόρυβος που προκλήθηκε από την ανίχνευση της δισφαινόλης Α σε πάρα πολλές κονσέρβες, αφού είναι μια ουσία που ενοχοποιείται για σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο, όπως τονίζει στη "Ν.Κ." ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και επιστημονικός συνεργάτης στο "Δημόκριτο" Νίκος Κατσαρός, κάνοντας λόγο για την ανάγκη όσο περισσότερο μπορούμε να στρέφουμε τη διατροφική μας προτίμηση στα φρέσκα προϊόντα, αποφεύγοντας προϊόντα στις κονσέρβες!

«Στις κονσέρβες», σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, «μπαίνει μια σειρά από συντηρητικά για να διατηρούν τα προϊόντα αυτά μέχρι και τρία χρόνια αναλλοίωτα. Τελευταία, μάλιστα, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο θέμα με μια ουσία που λέγεται δισφαινόλη Α, που μπαίνει στο εσωτερικό επίχρισμα για να καλύπτει το εσωτερικό μέρος της επιφάνειας της κονσέρβας. Είναι ένα γυαλιστερό υλικό που βλέπουμε ανοίγοντας πάρα πολλές κονσέρβες. Είναι μια πλαστική ένωση που απελευθερώνει την ουσία, η οποία και βρέθηκε να είναι υπεύθυνη για διαβήτη, να είναι υπεύθυνη για ορμονικές διαταραχές και για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και καρκίνο του προστάτη στους άνδρες.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε και στα μπιμπερό των μικρών παιδιών, που χρησιμοποιείται αυτό το είδος των πλαστικών και ελευθερώνεται αυτού του είδους η ουσία, να γίνει η απόσυρσή τους από την αγορά. Και τώρα, με τις επιπλέον μελέτες που κάνει, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητήσει την απόσυρση της ουσίας αυτής και από τις μεταλλικές κονσέρβες και από μια σειρά άλλων πλαστικών που ελευθερώνουν τη δισφαινόλη Α».

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News