default-image

Το μυστικό των Μάγιας

Life
Το μυστικό των Μάγιας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχαιολόγοι μπήκαν για πρώτη φορά σε έναν τάφο των Μάγιας ο οποίος έμεινε σφραγισμένος και άθικτος για περισσότερα από 1.500 χρόνια, ανακαλύπτοντας μοναδικές τοιχογραφίες, κεραμική, ακόμα και ίχνη από ένα ταφικό ύφασμα.

Ο τάφος είχε ανακαλυφθεί το 1999, όμως οι αρχαιολόγοι δεν είχαν επιχειρήσει να μπουν μέσα θέλοντας να ολοκληρώσουν πρώτα την έρευνα στο τοπίο. Ο τάφος ήταν καλά κρυμμένος και βρίσκεται έξι μέτρα κάτω από ένα ναό των Μάγιας στην αρχαία πόλη Παλένκε, στη ζούγκλα της πολιτείας Τσιάπας του Μεξικού.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν τις προκαταρκτικές έρευνες με τη χρήση τηλεχειριζόμενων καμερών, έχοντας μια καλή εικόνα του τι τους περίμενε ανοίγοντας τις πύλες του μνημείου. Δεν μπορούσαν όμως να φανταστούν την ομορφιά που έκρυβαν οι τοιχογραφίες με ερυθρό χρώμα που αναπαριστούν μυθικές μορφές από το Πάνθεον των Μάγιας, καθώς και την ποιότητα των κεραμικών που είχαν τοποθετηθεί στον τάφο ως κτερίσματα.

Η ομάδα των 60 ανθρώπων που πραγματοποιεί τις ανασκαφές, ανάμεσά τους αρχαιολόγοι, χημικοί, συντηρητές, αρχιτέκτονες, φωτογράφοι και γραφίστες, συνεχίζει την έρευνα με προσοχή και εξαιρετικά αργούς ρυθμούς για την προστασία του τάφου. Είναι ενδεικτικό ότι επιτρέπεται η είσοδος δύο μόνο ατόμων κάθε φορά με ειδικές στολές, ώστε να μην μολυνθεί το μνημείο διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία στους 25 βαθμούς Κελσίου.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News