Ειδήσεις

Με κάρτα ή από την ταμειακή, θα αποδίδεται στο κράτος ο ΦΠΑ

Την online σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τις τράπεζες και με το σύστημα taxis, καθώς και την καθημερινή απόδοση ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των εσόδων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ανέφερε τον τρόπο που θα λειτουργήσει το εν λόγω σύστημα. Συγκεκριμένα, όταν μια συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, θα κρατά το κράτος τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και όταν αργότερα θα υποβάλει ηλεκτρονικά ο επιτηδευματίας περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών συναλλαγών (αγορών-πωλήσεων).

Σε περίπτωση που κάποιος δεν χρησιμοποιεί κάρτα, αλλά μετρητά θα υπάρχει άμεση διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης και την επόμενη ημέρα θα γίνεται η μεταφορά του ποσού, το οποίο αντιστοιχεί στον ΦΠΑ που αφορά κάθε απόδειξη.

Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη θεσμοθέτηση κινήτρων, ώστε το πλαστικό χρήμα να κυριαρχήσει στις αγοραπωλησίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Παράλληλα, το σχέδιο του υπουργείου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει δράσεις και για:

-      την «αποκάλυψη» των πραγματικών ιδιοκτητών 6.500 off-shore εταιρειών με ακίνητα

-      τη φορολόγηση 24.700 πολιτών που φέρονται να έχουν βγάλει «μαύρο χρήμα» σε τράπεζες του εξωτερικού

-      τη σύγκριση πραγματικών δαπανών και εσόδων, για να φανούν τα αληθινά εισοδήματα όλων των φορολογουμένων

-      το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων

-      τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ, προκειμένου να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.

Σχόλια