Ειδήσεις

Κατά 3,9% αυξημένη η κατανάλωση ενέργειας στην Κίνα

Κατά 3,9% αυξήθηκε το 2012 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος η κατανάλωση ενέργειας στην Κίνα, τη χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπομπής CO2 στον κόσμο.

Το 2012, η κατανάλωση ενέργειας στη χώρα ανήλθε στους 3,62 δισ. τόνους, όπως προσδιορίζει το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής στην έκθεσή του για τη γενική κατάσταση της κινεζικής οικονομίας που δημοσίευσε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οικονομικής εφημερίδας "Ντιγί Καϊτζίνγκ", ο άνθρακας αντιπροσωπεύει το 66,4% του συνόλου της ενέργειας που καταναλώνεται στην Κίνα, με το πετρέλαιο να αντιστοιχεί στο 18,9% και το φυσικό αέριο μόλις στο 5,5%.

Το υπόλοιπο ποσοστό της ενεργειακής κατανάλωσης καλύπτεται από άλλες πηγές, κυρίως δε από τις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καθώς η πυρηνική ενέργεια καταλαμβάνει ένα σχεδόν μηδαμινό μερίδιο στην παραγωγή της χώρας, παρά το σημαντικό πρόγραμμα που έχει δρομολογηθεί για την κατασκευή ατομικών σταθμών ενέργειας στην Κίνα.

Το Γραφείο Στατιστικής προσθέτει πως η κατανάλωση ενέργειας το 2012 αυξήθηκε κατά 2,5% όσον αφορά τον άνθρακα, κατά 6% για το πετρέλαιο, 10,2% ως προς το φυσικό αέριο και κατά 5,5% για την ηλεκτρική ενέργεια.

Απεναντίας, ανά μονάδα 10.000 γιουάν (1.215 ευρώ) του ΑΕΠ, η κατανάλωση ενέργειας για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μειώθηκε κατά 3,6%, ανακοίνωσε το Γραφείο.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί πως θα μειώσει την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όχι όμως κατ' απόλυτο τιμή, αλλά ανά μονάδα του ΑΕΠ, κατά 40-45% έως το 2020 συγκριτικά με τα ποσοστά του 2005.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια