Ειδήσεις

Ημερίδα για το ΕΣΠΑ στον τομέα του πολιτισμού

Την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των 577 έργων ΕΣΠΑ που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα με προϋπολογισμό πάνω από 700 εκατ. ευρώ, «προκειμένου στο τέλος της περιόδου να υπάρξει ο πιο δυνατός θετικός απολογισμός», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού της Γ.Γ. Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ με θέμα "Δράσεις τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ-Πορεία υλοποίησης και μελλοντικές προοπτικές" στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

Ο υπουργός τόνισε ότι ειδικά στα μεγάλα έργα ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, έτσι ώστε, όπως ανέφερε, «να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες που επιβάλλουν οι περιστάσεις και να μην έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, να απεντάσσονται έργα και να χάνονται κρίσιμοι και χρήσιμοι πόροι για την Ελλάδα γιατί κάποια έργα είχαν νεκρώσει».

Ο κ. Τζαβάρας σημείωσε ότι «η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές, με δεδομένο ότι η Ελλάδα πέτυχε να αυξήσει το ποσοστό κατανομής των κονδυλίων κατά 35,7%», και πρόσθεσε ότι «η συνολική χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο, ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει 208 χιλιάδες θέσεις εργασίας επιπλέον».

Καταλήγοντας ο υπουργός ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του υπουργείου «για το ζήλο που έχουν επιδείξει» και τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν όλοι εργαστούμε με βάση τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και με το φιλότιμο που έχει κάθε στέλεχος του δημόσιου τομέα και ειδικά του πρώην υπουργείου Πολιτισμού θα είμαστε σε θέση, στο τέλος αυτής της περιόδου που τρέχουμε, να πούμε ότι κάναμε το καθήκον μας απέναντι στη χώρα και στο λαό. Θα έχουμε τουλάχιστον την ικανοποίηση ότι αυτό που μας προσφέρθηκε το αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Η γενική γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ κ. Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης δράσεων τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ. Στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «με το σύνολο των έργων που εκτελέστηκαν και εκτελούνται επήλθε η οριστική και μη αναστρέψιμη αλλαγή στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας», και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «ο πολιτισμός να ενσωματωθεί στις κατευθύνσεις της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 ως προτεραιότητα».

Η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι «το ΕΣΠΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή όχι απλά την ατμομηχανή του Πολιτισμού, αλλά τον κύριο οικονομικό πόρο που κρατά ενεργό τον τομέα στις συνθήκες της κρίσης και της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής», και πρόσθεσε: «Σταθερές προτεραιότητες της πολιτικής μας στον Πολιτισμό αποτελούν:

- Αφενός, η μέγιστη δυνατή επιτυχία μας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου οικονομικού πόρου του προγράμματος, όταν, όποτε και οπουδήποτε προκύψει.

- Και, αφετέρου, η καλύτερη δυνατή προετοιμασία μας ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, 2014-2020, τόσο στο επίπεδο του στρατηγικού σχεδιασμού, όσο και στο επίπεδο της ωρίμανσης έργων και της προετοιμασίας των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων μας».

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, στην Αθήνα υλοποιούνται σήμερα 16 έργα, προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και άλλων 10 έργων στην περιφέρεια Αττικής - με κορυφαία την αποκατάσταση της Μονής Δαφνίου - ο συνολικός προϋπολογισμός των εκτελούμενων επεμβάσεων στην Αττική φτάνει τα 157 εκατ. ευρώ. Στο κέντρο της πρωτεύουσας οι επενδύσεις αφορούν σε όλες τις ιστορικές περιόδους, από τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη (προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ), τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου και των μουσειακών αποθηκών στην Ακαδημία Πλάτωνος (2 εκατ. ευρώ) και την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης (περίπου 34,3 εκατ. ευρώ), ως τη μελέτη, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (περίπου 25,5 εκατ. ευρώ), την προληπτική συντήρηση κα αποθήκευση των αντικειμένων ιστορικής σημασίας και έργων τέχνης από το εσωτερικό του ανακτόρου στο Τατόι (περίπου 1,2 εκατ. ευρώ), την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου "Acropole Pallas" (περίπου 14,5 εκατ. ευρώ) και την αποκατάσταση όψεων, εισόδου, δωμάτων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του επίσης διατηρητέου κτηρίου REX-Εθνικού Θεάτρου (προϋπολογισμού περίπου 1,7 εκατ. ευρώ).

Στα νησιά του Αιγαίου, όπως ειπώθηκε στην ενημερωτική ημερίδα, υλοποιούνται σήμερα 58 έργα, προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15 (προϋπολογισμού 10,2 εκατ. ευρώ) αφορούν στα μικρά νησιά Χάλκη, Αγαθονήσι, Σύμη και Καστελόριζο. Επίσης, στα πλαίσια των μεγάλων δημόσιων έργων (Ολυμπία Οδός, Μορέας, Ε65, Κάρλα, Ιονία Οδός, ΠΑΘΕ κ.ά.), διεξάγονται 382 σωστικές ανασκαφές, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν μερικές δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.

Η προστασία και η ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων έχει ξεκινήσει ήδη από το Β' και Γ' ΚΠΣ και συνεχίζεται στα ΕΣΠΑ. Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, ενδεικτικά στο Γ' ΚΠΣ αποκαταστάθηκαν 12 οθωμανικά μνημεία, προϋπολογισμού περίπου 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ εκτελούνται στο Αιγαίο, στη Θράκη, στη Μακεδονία και στην Κρήτη 9 έργα, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, με κορυφαίο εκείνο της αποκατάστασης του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.

«Με τα νέα Μουσεία και όσα έχουν κατασκευαστεί στο Β' και στο Γ' ΚΠΣ, ολοκληρώνεται ουσιαστικά το πρόγραμμα των μουσειακών υποδομών της χώρας. Στη νέα περίοδο, οι χρηματοδοτήσεις για νέες υποδομές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Οι υποδομές που θα έχουμε στο τέλος του ΕΣΠΑ θα είναι επαρκείς όχι μόνο για να φιλοξενήσουν το σύνολο των εκθέσεων των κινητών μνημείων της χώρας, αλλά θα είναι και κατάλληλες για να υποδεχτούν και να υποστηρίξουν τις καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις δράσεις κατάρτισης και εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τις παρεμβάσεις ολοκληρωμένης προστασίας των πολιτιστικών τοπίων», δήλωσε η κ. Μενδώνη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για 48 έργα που αφορούν στα νέα μουσεία, στις επεκτάσεις και επισκευές των υφισταμένων, σε νέες εκθέσεις και επανεκθέσεις και σε αναβάθμιση εκθεσιακών χώρων, συνολικού προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ περίπου.

Τέλος, το "νέο" ΕΣΠΑ προβλέπεται να χρηματοδοτήσει και έργα από το σύγχρονο πολιτισμό, όπως η διεθνής συνάντηση σύγχρονης τέχνης ART ATHINA (600.000 ευρώ), σύγχρονες ελληνικές πολιτιστικές παραγωγές από το Φεστιβάλ Αθηνών (1 εκατ. ευρώ), εκδηλώσεις για την προβολή του αρχαίου δράματος στο Ίδρυμα "Μ. Κακογιάννης" (368.000 ευρώ), υπηρεσίες διοργάνωσης της Μπιενάλε Αθήνας 2012-2013 (650.000 ευρώ), καθώς και 16 αντίστοιχες δράσεις στην Κεντρική Μακεδονία, προϋπολογισμού 14,8 εκατ. ευρώ.

Σχόλια