default-image

Ζητάει 100.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών του ΤΟΕΒ Βιάννου

Ηράκλειο
Ζητάει 100.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών του ΤΟΕΒ Βιάννου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού στην Βιάννο, δεν άφησε ανεπηρέαστες τις αρδευτικές υποδομές του Δήμου, προκαλώντας καταστροφές σε σωληνώσεις, υδροληψίες και υδρομετρητές καθώς και μια σειρά άλλων εγκαταστάσεων σε όλο το δίκτυο που εξυπηρετεί ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων της Βιάννου.

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, αναδεικνύει προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη τα προβλήματα στη αποκατάσταση των ζημιών του ΤΟΕΒ Βιάννου, και ζητά την χρηματοδότησή του, καθώς ο ΤΟΕΒ αδυνατεί να καλύψει αυτή την απρόβλεπτη και έκτακτη δαπάνη.

Ο ΤΟΕΒ Βιάννου έχει συσταθεί από το 1988 για την άρδευση 4000 στρεμμάτων. Η αρδευόμενη έκταση στη συνέχεια αυξήθηκε σε 10.000 στρέμματα. Τα στρέμματα αυτά βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ, δηλαδή εντός των ορίων της πρώην Κοινότητας Άνω Βιάννου. Για την κάλυψη των αναγκών του ΤΟΕΒ χρησιμοποιούνται επτά γεωτρήσεις και δύο πηγές. Οι βασικές καλλιέργειες είναι ελιές, εσπεριδοειδή, θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών και υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών. Το εν λόγω δίκτυο εξυπηρετεί 1200 μέλη.

Την τελευταία δεκαετία ο ΤΟΕΒ δεν έχει λάβει καμία επιχορήγηση ενώ καλύπτει με ορθή διαχείριση το κόστος λειτουργίας - συντήρησης του δικτύου, κόστος που φθάνει τις €190.000, ενώ το αντίτιμο ύδατος φθάνει τα €0,15 ανά κυβικό.

Όπως επισημαίνει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής: «μια πολύ μεγάλη έκταση καλλιεργειών εντός των ορίων ευθύνης του Οργανισμού καταστράφηκε από τις πυρκαγιές του Ιουλίου του 2012. Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές αυτές είναι το Αφρατί, οι Καψάλοι, ο Κερατόκαμπος, εντός του Δ.Δ. Άνω Βιάννου και στις οποίες υπάρχουν γεωτρήσεις, δεξαμενές, αγωγοί, υδροληψίες, υδροστόμια του δικτύου του Οργανισμού, τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές».

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης κάνει λόγο για αισθητό περιορισμό της αγροτικής δραστηριότητας της περιοχής και αιτείται την αναγκαία χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των παραπάνω ζημιών, ύψους περίπου €100.000.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News