default-image

"Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο"

Οικονομία
"Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι η Κύπρος συνιστά κίνδυνο για το σύνολο της Ευρωζώνης και ότι οι αποφάσεις για το θέμα πρέπει να ληφθούν σύντομα για να αποφευχθεί μία μετάδοση της κρίσης, ενώ για τη χώρα μας λέει πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να βγει από την κρίση.

«Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Όπως ανέφερε, αυτό που φοβάται περισσότερο είναι «η διακοπή των μεταρρυθμίσεων» στη χώρα μας, «όπου ο πληθυσμός υποφέρει τα μέγιστα από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Οι ιταλικές εκλογές τις ερχόμενες μέρες αποτελούν πηγή αβεβαιότητας παρά το γεγονός ότι η Ευρωζώνη έχει τα μέσα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, πρόσθεσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. «Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την απερχόμενη κυβέρνηση ήταν κρίσιμες. Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να τις συνεχίσει», τόνισε.

Για την Κύπρο ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε σύντομα μια απόφαση, διαφορετικά θα αποτελέσει κίνδυνο» για την Ευρωζώνη. «Για μένα σήμερα η Κύπρος είναι συστημική», τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, εννοώντας ότι, παρά το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, οι οικονομικές δυσχέρειες της χώρας απειλούν να αποσταθεροποιήσουν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης.

«Οι τράπεζές της έχουν σημαντικά υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Και οι αγορές παρακολουθούν από κοντά την Κύπρο. Σε περίπτωση εκτροπής, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης... Μας χρειάζεται μία απόφαση σύντομα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για την Ευρωζώνη», λέει ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's είπε την Τετάρτη ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει «ουσιαστικό και αυξανόμενο κίνδυνο» αθέτησης πληρωμών για το δημόσιο χρέος της, ειδικά εάν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν της παράσχουν βοήθεια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο, ανέβαλαν το διεθνές δάνειο διάσωσης για την Κύπρο μέχρι τον επόμενο μήνα, ενόψει τον προεδρικών εκλογών που κορυφώνονται αυτή την Κυριακή με το δεύτερο γύρο.

Η Κύπρος χρειάζεται δάνειο διάσωσης ύψους 17δισ. € - σχεδόν ίσο με το μέγεθος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της - κυρίως εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στον κυπριακό τραπεζικό τομέα.  

Στη συνέντευξή του ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρεται επίσης στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη ζώνη του ευρώ κατά τους τελευταίους μήνες: «Η Ιρλανδία βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση», λέει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News