default-image

Απάντηση για την υψηλή χρέωση των ραντεβού

Υγεία
Απάντηση για την υψηλή χρέωση των ραντεβού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή αφενός την υψηλή χρέωση των ιδιωτικών εταιρειών τηλεφωνικών ραντεβού, αφετέρου δε τη "νομιμότητα" των εν λόγω συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, και κατόπιν επαναλαμβανόμενων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, αποκάλυψε τα παρακάτω:

(Στην με ΑΠ: 260/03-09-2012(link) και  1651/13-09-2012(link) και 357/3937/13-11-2012(link) για την«Επανεξέταση της σύμβασης ανάθεσης έργου μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών εταιριών τηλεφωνικών ραντεβού)

Απάντηση υπουργού:

«Θα αναφερθώ στο θέμα των τηλεφωνικών ραντεβού με τον ΕΟΠΥΥ. Από το 2003- το ΙΚΑ πλήρωνε 19.000.000 ευρώ τόσο για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των ραντεβού, όσο και δια της φυσικής παρουσίας. Αυτό στις αρχές του 2012 δρομολογήθηκε να αντικατασταθεί με μεταφορά αυτού του κόστους, αυτής της δαπάνης από το ΙΚΑ στους ασφαλισμένους. Έτσι έγινε αυτός ο διαγωνισμός και βγήκαν αυτά τα πενταψήφια τηλέφωνα με αυτές τις τέσσερις εταιρείες που τα ανέλαβαν. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρθηκε η δαπάνη στον ασφαλισμένο, πράγμα το οποίο η δική μας πολιτική ηγεσία δεν το απεδέχθη.

Προσπαθήσαμε να λύσουμε τις συμβάσεις. Βρίσκονται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, Μέχρι τότε, όμως, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι που νομίζω ότι βρίσκει όλη την Βουλή σύμφωνη. Είπαμε -από τη στιγμή που λέμε ότι έχουμε διαθέσιμους δημοσίους υπαλλήλους και πλεονάζον προσωπικό τόσο που το βγάζουμε σε διαθεσιμότητα- ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάρχουν, πρέπει να αναλάβουν να εξυπηρετούν τον πολίτη. Γι' αυτό είπαμε ότι μόνοι μας ως ΕΟΠΥΥ θα μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτές τις τηλεφωνικές, αλλά και δια φυσικής παρουσίας, ομάδες εξυπηρέτησης και γραμματείες, πράγμα το οποίο ήδη ξεκινήσαμε.

Πρέπει να σας πω ότι σήμερα -από την προηγούμενη φορά που είχα αντίστοιχη ερώτηση, πριν από ένα μήνα- βρίσκονται σε λειτουργία είκοσι μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, όπου κλείνουν μόνες τους δια τηλεφώνου, αλλά και δια φυσικής παρουσίας, τα ραντεβού. Αυτές βρίσκονται κυρίως στην Αττική και είναι στις εξής περιοχές: Στην Αγία Σοφία στον Πειραιά, στην Κεντρική Μονάδα της Αθήνας, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στη Νίκαια, στον Πειραιά, στο Περιστέρι, στο Χαλάνδρι, στο Βύρωνα, στο Νέο Κόσμο, στο Αιγάλεω, στη Δραπετσώνα, στη Πλατεία Αττικής, στο Μαρούσι, στο Παγκράτι, στην Αγία Παρασκευή, στα Καμίνια, στους Αγίους Αναργύρους και στου Ζωγράφου.

Επίσης, υπάρχουν και σε τρεις επαρχιακές πόλεις: Η μία είναι στο Αγρίνιο, η άλλη είναι στο Μεσολόγγι και η άλλη στο Ηράκλειο.

Αυτό πότε έγινε; Έγινε όταν κάλεσα προσωπικά τις εταιρείες που έχουν μπει στο διαγωνισμό -τις τέσσερις τηλεφωνικές εταιρείες- και τους είπα ότι δεν μπορούν να πηγαίνουν στην ανώτατη τιμή, στο 1,08 που ήταν. Πήρα μία έκπτωση 10% και διαμορφώθηκαν οι τιμές, κατά ανώτατο όριο με αστική κλήση, στο 0,98.

Ούτε αυτό το κρίναμε ικανοποιητικό και προχωρήσαμε σε αυτή τη διαδικασία που σας είπα. Τώρα το καταλαβαίνουν οι εταιρείες και έρχονται και ζητούν μόνες τους να δώσουν εκπτώσεις. Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι δεν ήταν αυτή η τιμή που έπρεπε να «κλειδώσει» ως ανώτατη τιμή από το διαγωνισμό. Ήταν πολύ χαμηλότερο το κόστος της παροχής αυτής της υπηρεσίας.

Νομίζω ότι αυτό θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα. Πιστεύω ότι τις επόμενες τριάντα, τριάντα πέντε μέρες, θα έχουν όλες οι μονάδες -τουλάχιστον αυτές οι εκατόν δέκα μονάδες Υγείας που είχαν τις τηλεφωνικές γραμμές- τη λειτουργία με προσωπικό του Δημοσίου».

(Στην με ΑΠ:4578/30-11-12(link) για τις «Σοβαρές ελλείψεις διοικητικού προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου»)

Απάντηση υπουργού:

«Οι πρώτοι υπάλληλοι που θα πάνε από τη διαθεσιμότητα, -περίπου εκατόν πενήντα άτομα- θα είναι στον ΕΟΠΥΥ για να εξυπηρετήσουν αυτές τις τηλεφωνικές υπηρεσίες και οι πολίτες να μπορούν πλέον με φθηνή χρέωση αστικής κλήσης 0,1 ευρώ, να κλείνουν το ραντεβού με έναν, με δύο, με τρεις γιατρούς, χωρίς να χρειάζεται να χρεώνονται και να παίρνουν συνέχεια».

(Στην με ΑΠ:836/20-08-2012(link), 3408/24-10-2012(link) και 5219/17-12-2012(link) για τις «Οφειλές ασφαλιστικών ταμείων στους εργαστηριακούς γιατρούς προ ¨ΕΟΠΥΥ εποχή¨)

Απάντηση υπουργού:

«Για τους παρόχους, για τα ληξιπρόθεσμα -για τις παλιές οφειλές τόσο των διαγνωστικών, αλλά και των κλινικών- που είναι κρίσιμο να ακουστεί, πρέπει να σας πω ότι για το ΙΚΑ, που είναι περίπου στα 670 εκατομμύρια οι υποβολές, αυτά θα προχωρήσουν, καθώς και όλη η διαδικασία και των υπολοίπων ταμείων, ώστε να πληρώσουμε ένα ποσοστό έναντι των υποβληθέντων από τους παρόχους και το υπόλοιπο μετά την εκκαθάριση. Άρα, λοιπόν, ένα ποσό ύψους περίπου 600.000.000 -ίσως και περισσότερα- θα έχει δοθεί μετά τις εκπτώσεις, μετά την Υπουργική Απόφαση, μέχρι το τέλος Μαρτίου στην αγορά».

(Στην με ΑΠ: 968/23-08-12(link) για την «Διακοπή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ»)

Απάντηση υπουργού:

«Ήδη, οι φαρμακοποιοί πληρώθηκαν. Έχουν πληρωθεί τα ληξιπρόθεσμα, οι παλιές οφειλές και έχουμε μια κατάσταση που θα διαμορφωθεί, ότι δηλαδή για πρώτη φορά ο ΕΟΠΥΥ, μετά και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, θα έχει οφειλές κάποιων μηνών, δύο-τριών στους φαρμακοποιούς και πέντε-έξι στους υπόλοιπους παρόχους. Ήδη, πάρα πολλοί έφτασαν στον Οκτώβριο. Μόνο τα διαγνωστικά και οι κλινικές πληρώνονται σήμερα τα οφειλόμενα του Ιουλίου και θα πληρωθούν τα του Αυγούστου σε μια εβδομάδα. Για πρώτη φορά, λοιπόν, είναι θέμα μηνών η πληρωμή των οφειλών και θα την κλείσουμε αυτήν τη ψαλίδα για να μην έχουμε ληξιπρόθεσμα»

(Στην με ΑΠ:6905/08-02-2013(link) για την «Απόδοση δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ στους πάσχοντες από διαβήτη»)

Απάντηση υπουργού: «το λάθος διορθώνεται»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News